Verdwenen clubs (4): RBC

Bij geen van de zeven clubs die sinds 1990 uit het betaald voetbal zijn verdwenen, is de hunkering naar een terugkeer tussen de profs zo groot als in Roosendaal. Het zal veel te maken hebben met de manier waarop RBC uiteindelijk failliet is gegaan en de vereniging – weliswaar in het amateurvoetbal –voortleeft binnen de West-Brabantse gemeenschap.

Bol.com

“Het is ook niet dat er geen draagvlak voor betaald voetbal in Roosendaal is”, meent voormalig trainer Robert Maaskant, die in totaal drie periodes hoofdtrainer is geweest van RBC en de club in 2004 naar de hoogste eindklassering ooit leidt: een twaalfde plaats in de eredivisie.

“Er stond een prachtig stadion, er was een enthousiaste achterban en de regio was en is levendig genoeg qua industrie. Ook hoefde RBC nooit te klagen over landelijke interesse. Met een realistisch beleid had er nog steeds betaald voetbal gespeeld kunnen worden in Roosendaal. Daar ben ik van overtuigd.”

Stadion

Van 1950 tot 2000 speelde RBC op Sportpark De Luiten (zie foto’s onderaan van Marco Magielse). In november 2000 namen de Roosendalers een hagelnieuw onderkomen, destijds Vast & Goed Stadion geheten, in gebruik. In het najaar van 2013, twee jaar na het faillissement van 8 juni 2011, keerde RBC terug naar het stadion op industrieterrein de Borchwerf, waar inmiddels de lichtmasten zijn weggehaald vanwege roest (zie foto header).

“De gemeente had een voorkeur voor een fusie met een andere club, maar dat zagen wij niet zitten”, zegt Pierre van Oosterhout, die sinds 1983 meerdere functies bekleedt binnen zowel het bestuur als de jeugdopleiding en nog altijd nauw betrokken is bij de huidige amateurclub, in Verdwenen Profclubs.

Bol.com

“Met andere clubs hebben we wel gesprekken gevoerd over de huur van velden en kleedkamers, maar die liepen telkens op niets uit. Daarop zijn we met de gemeente in gesprek geraakt over het stadion, waar na jaren leegstand het onkruid meters hoog stond. Na een flinke opknapbeurt en de aanleg van het kunstgrasveld konden we aan het begin van het seizoen 2013-2014 terugkeren op het oude nest.”

Terugkeer naar het stadion

De terugkeer wordt mogelijk gemaakt omdat ondernemer en miljonair Paul Hermsen het stadion voor 1,3 miljoen euro koopt van de gemeente Roosendaal. “Paul is de broer van Jos, die na de doorstart voorzitter werd van de club.” De voetbalclub huurt de kleedkamers en het veld, de gang onder de hoofdtribune en de kantine. Tot 31 december 2018 is ook het Nationaal Voetbalmuseum gevestigd in het stadion. De ruimte die na hun vertrek is vrijgekomen, moet in de toekomst dienst gaan doen ‘als de grootste feestzaal van Roosendaal’.

Uit: het boek Verdwenen Profclubs, verbonden door de ondergang van Martijn Schwillens, hét boek over de clubs die sinds 1991 uit het betaaldvoetbal in Nederland zijn verdwenen: Haarlem, FC Wageningen, SVV, Veendam, VC Vlissingen/VCV Zeeland, RBC en AGOVV.
LET OP: bijna uitverkocht! Er zijn nog maar enige exemplaren op voorraad in de Staantribune Webshop!

Foto nu (header): Arthur Verbraak
Foto’s De Luiten: Marco Magielse

terug naar overzicht

Lees verder...