Verdwenen clubs (4): RBC

Bij geen van de zeven clubs die sinds 1990 uit het betaald voetbal zijn verdwenen, is de hunkering naar een terugkeer tussen de profs zo groot als in Roosendaal. Het zal veel te maken hebben met de manier waarop RBC uiteindelijk failliet is gegaan en de vereniging – weliswaar in het amateurvoetbal – voortleeft binnen de West-Brabantse gemeenschap.

“Het is ook niet dat er geen draagvlak voor betaald voetbal in Roosendaal is”, meent voormalig trainer Robert Maaskant, die in totaal drie periodes hoofdtrainer is geweest van RBC en de club in 2004 naar de hoogste eindklassering ooit leidt: een twaalfde plaats in de eredivisie.

“Er stond een prachtig stadion, er was een enthousiaste achterban en de regio was en is levendig genoeg qua industrie. Ook hoefde RBC nooit te klagen over landelijke interesse. Met een realistisch beleid had er nog steeds betaald voetbal gespeeld kunnen worden in Roosendaal. Daar ben ik van overtuigd.”

Stadion

Van 1950 tot 2000 speelde RBC op Sportpark De Luiten (zie foto’s onderaan van Marco Magielse). In november 2000 namen de Roosendalers een hagelnieuw onderkomen, destijds Vast & Goed Stadion geheten, in gebruik. In het najaar van 2013, twee jaar na het faillissement van 8 juni 2011, keerde RBC terug naar het stadion op industrieterrein de Borchwerf, waar afgelopen week de lichtmasten zijn weggehaald vanwege roest (zie foto header).

“De gemeente had een voorkeur voor een fusie met een andere club, maar dat zagen wij niet zitten”, zegt Pierre van Oosterhout, die sinds 1983 meerdere functies bekleedt binnen zowel het bestuur als de jeugdopleiding en nog altijd nauw betrokken is bij de huidige amateurclub, in Verdwenen Profclubs.

“Met andere clubs hebben we wel gesprekken gevoerd over de huur van velden en kleedkamers, maar die liepen telkens op niets uit. Daarop zijn we met de gemeente in gesprek geraakt over het stadion, waar na jaren leegstand het onkruid meters hoog stond. Na een flinke opknapbeurt en de aanleg van het kunstgrasveld konden we aan het begin van het seizoen 2013-2014 terugkeren op het oude nest.”

De terugkeer wordt mogelijk gemaakt omdat ondernemer en miljonair Paul Hermsen het stadion voor 1,3 miljoen euro koopt van de gemeente Roosendaal. “Paul is de broer van Jos, die na de doorstart voorzitter werd van de club.” De voetbalclub huurt de kleedkamers en het veld, de gang onder de hoofdtribune en de kantine. Tot 31 december 2018 is ook het Nationaal Voetbalmuseum gevestigd in het stadion. De ruimte die na hun vertrek is vrijgekomen, moet in de toekomst dienst gaan doen ‘als de grootste feestzaal van Roosendaal’.

Henk Vos

Door de terugkeer kan de vereniging weer groeien tot een volwaardige voetbalclub. Een nieuwe promotie laat echter nog tot 2017 op zich wachten. Onder leiding van trainer (en oud-speler) Danny Mathijssen promoveert RBC als kampioen naar de derde klasse. Met Henk Vos voor de groep wil RBC doorstoten naar de tweede klasse. Maar zowel in 2018 als in 2019 gaat het mis voor de Roosendalers in de nacompetitie. Vos zelf wordt in het voorjaar van 2019 aan de kant gezet na enkele negatieve uitlatingen over de club als hij te horen krijgt dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd.

RBC is derdeklasser, maar ambitieus. “We hebben een paar wedstrijden op zaterdagavond gespeeld en die trokken meer dan duizend man. Dat zijn vooral de derby’s. Doorgaans zitten er zo’n 250 tot 400 toeschouwers bij onze thuiswedstrijden. Natuurlijk willen we zo snel mogelijk richting de hoofdklasse of de derde divisie, maar dat kost geld en we willen het op een verstandige manier doen”, benadrukt clubhistoricus Noud Bominaar.

“Zodoende investeren we vooral in onze jeugdopleiding, die net als vroeger hoog aangeschreven staat. Bijna al onze jeugdselecties spelen op het hoogste niveau. We hebben ook een certificering voor onze jeugdopleiding. Wekelijks trainen en spelen hier 150 talentvolle voetballertjes. De wedstrijden vinden bijna allemaal plaats in het stadion. Ook dat heeft aantrekkingskracht”, weet hij.

“Helaas ook op de tegenstanders”, lacht Van Oosterhout. “We hebben hier keepers in de vierde en vijfde klasse de wedstrijd van hun leven zien keepen. Gewoon omdat ze een keertje in het stadion mochten spelen. Tegenstanders zijn ook extra gemotiveerd als ze tegen RBC moeten. Het is toch een naam, hè. Het heeft ons al twee keer promotie gekost helaas. Teams gaan hier juichend het veld af als ze een puntje pakken.”

Dit is een gedeelte uit het boek Verdwenen Profclubs, verbonden door de ondergang van Martijn Schwillens, hét boek over de clubs die sinds 1991 uit het betaald voetbal in Nederland zijn verdwenen: Haarlem, FC Wageningen, SVV, Veendam, VC Vlissingen/VCV Zeeland, RBC en AGOVV. Je kunt het boek bestellen in de Staantribune Webshop.

Naschrift: Fusie met Halsteren

Begin april heeft het bestuur van RBC de leden van de club medegedeeld dat zij wil fuseren met RKSV Halsteren. “Een fusie biedt in financieel en sportief opzicht het beste perspectief op sponsoren, medewerking van de aandeelhouders in het stadion, voetballen op hoog niveau en financiële zekerheid”, zo liet het bestuur in een mail aan de leden weten. De naam van de fusieclub zou RBC-Halsteren moeten worden. De clubkleuren oranje-geel-zwart met op het shirt de logo’s van beide clubs. “Onder de huidige omstandigheden (coronavirus, de daarop volgende economische crisis alsmede het feit dat RBC mede door het besluit van de KNVB in de Derde Klasse blijft) acht het bestuur het zelfstandig voortbestaan van RBC niet realistisch meer.”

De leden van RBC kunnen nog roet in het eten gooien. In een buitengewone ledenvergadering kunnen zij de fusieplannen met Halsteren nog afschieten. Door de coronacrisis is echter niet duidelijk wanneer deze vergadering kan worden gehouden, maar een eventuele fusie moet vóór 1 juni bij de KNVB worden aangemeld.

Foto nu (header): Arthur Verbraak
Foto’s De Luiten: Marco Magielse

terug naar overzicht

Lees verder...