Het gesloopte Ludo Coeckstadion van Berchem Sport

Berchem Sport werd opgericht op 13 augustus 1906 – vandaag 115 jaar geleden – als worstel- en atletiekclub. Twee jaar later kwam er een voetbaltak bij. Het ‘Berchem Stadium’ (later het Ludo Coeckstadion, vernoemd naar eigen kweek vedette Ludo Coeck, zie Staantribune #31) stamt uit 1929.

In 2018 werd de laatste wedstrijd (tegen Knokke FC, zie de foto’s) gespeeld in het onder groundhoppers zeer geliefde Ludo Coeckstadion. Tot zover de feitjes. Niet lang daarna begon de sloop, alleen de hoofdtribune en toegangspoort bleven staan.

En waarom is de vraag. Dat het stadion enigszins bouwvallig was is niet te ontkennen. Maar het was een genot er te komen en gezien de magere toeschouwersaantallen ging dat niet gepaard met gevaarlijke toestanden. Waarom is er in zo’n geval nou nooit eens iemand die zo’n stap in het niets tegenhoudt? Die in plaats van wapperen met euro’s om matige spelers te halen, dat doet om een uniek stadion als dat van Berchem Sport te behouden? Om de plannen van stuntelende ambtenaren te voorkomen.

Zo’n iemand zou voor de supporters waarschijnlijk een grotere held zijn dan de zoveelste patser die zo graag Europa in wil met zijn nieuwe speeltje. Mij zien ze er nog één keer terug, daar in Berchem. Bij wijze van zelfkastijding zal ik dan kijken naar de verwoesting van zoveel prachtige voetbalcultuur.

Ook in Staantribune #19, te bestellen in onze webshop, is er aandacht voor Berchem Sport.

terug naar overzicht

Lees verder...