Eigenlijk kan het niet. Een stadion dat in 1969 door de bespeler werd verlaten en er nog altijd staat. Voor een groot deel overwoekerd weliswaar en in bouwvallige staat, maar je zou kunnen zeggen dat het al die tijd onaangeroerd is gebleven. Het gaat hier over het stadion van Cercle Tongeren, een club die in 1908 werd opgericht.
Op 30 januari 1944 speelde zich in het stadion een drama af. Tijdens de derby tussen Cercle en Excelsior Hasselt pleegde de Gestapo een razzia en pakten daarbij een flink aantal jonge mannen op. De spelers vluchtten de kleedkamers in en hadden het geluk dat de Duitsers die ongemoeid lieten. De gebeurtenis liet diepe sporen na in de Tongerse gemeenschap. Zo’n gebeurtenis geeft een plek extra lading. Voetbal- en oorlogsgeschiedenis zijn er samengekomen.
Overwoekering
Voor een fotograaf heeft dit terrein alles. Historie, prachtige details als de geschilderde reclames en kleedkamers, verval en bij elk bezoek zijn er nieuwe dingen te ontdekken. In de zomer wordt de hoofdtribune bijna aan het zicht onttrokken door de overwoekering, in de winter komen de contouren weer tevoorschijn. Na een fiks aantal bezoekjes met de reguliere digitale camera, heb ik tijdens mijn laatste bezoek een analoge Hasselblad gebruikt.
Vierkante negatieven. Met die foto’s begint hieronder de serie, daarna volgen nog enkele digitale opnamen. Met een paar ‘ontdekkingen’. Een stukje staantribune dat blootligt omdat daar een doorgang naar een ander weiland is gecreëerd, een muurtje aan de korte zijde waar ook reclame op is geschilderd en een vreemd gebouwtje tegenover de hoofdtribune met onderin een aantal ruimtes en op het dak een kleine tribune.
We mogen de boer die ooit het stukje land overnam van de club dankbaar zijn. Hij conserveerde onbewust een fantastisch en tegelijkertijd triest stuk voetbalhistorie.
Cercle Tongeren komt ook aan bod in het fotoboek ‘Plein, 30 Belgische velden in woord en beeld‘, te bestellen in onze webshop.