Uit de (prijzen)kast [nominatie Voetbalboek van het Jaar 2019]

De komende dagen lichten we alle boeken uit die zijn genomineerd voor Voetbalboek van het Jaar 2019. Vandaag: Uit de (prijzen)kast, het boek van Mark Aretz. Een fragment:

Bol.com

De dag na de Kohlenpott derby die velen nog lang zullen herinneren belde X mij in de vroege morgen op. Enigszins verbaasd en wat slaapdronken pakte ik mijn iPhone toen het deuntje klonk. ‘Hey, guten morgen’, zei ik vrolijk toen ik de telefoon opnam want aan de nummerherkenning zag ik dat X belde. ‘Hoe is het?’ Even was het stil aan de andere kant. ‘Heb je gisteren de wedstrijd gezien,’ vroeg X. ‘Ja tuurlijk,’ antwoordde ik gelijk. ‘Dan begrijp je wellicht ook mijn beslissing. Ik wil dat je vandaag naar me toekomt,’ antwoordde X.

Verbaasd schudde ik mijn hoofd om wakkerder te worden en vroeg X waar hij het over had en wat hij besloten had? ‘Kom nu maar deze kant op,’ zei hij zacht, ‘ik heb je echt nodig en ik vertel het je wel zodra je hier bent!’ Nog steeds vol verbazing en overbluft van het vreemde gesprek ben ik die ochtend naar Dortmund gereden.

Voordat X mij belde, had hij Steven al gesproken over zijn besluit. Steven had direct ingestemd met zijn keuze en had aangegeven meer dan honderd procent achter hem te staan. Hun relatie was de afgelopen tijd hechter en inniger geworden. Ondanks het gevaar van loerende journalisten en paparazzi probeerden ze toch zo veel mogelijk samen te zijn. Als het ook maar even mogelijk was dan zat Steven in Dortmund en als X langer dan een dag vrij was dan reed hij de tweehonderdveertig kilometer met veel plezier naar Amsterdam. Ondanks het feit dat ze bijna alleen maar binnen in hun woning zaten waren deze momenten samen heerlijk en genoten ze van elkaar. Uitgaan in Amsterdam zou veel te veel opvallen. In Dortmund was het al helemaal onmogelijk om onopvallend samen over straat te gaan.

Uitgaan

Uitgaan deden de twee verliefde mannen af en toe in Berlijn. De hoofdstad ligt op nog geen vijf uur rijden van Dortmund. Met het gaspedaal flink ingedrukt overbrug je de afstand al in minder tijd. Daar in de wijken Schöneberg of Prenzlauer Berg is een ruime keuze aan gay bars en restaurants. En is voor ieders wil en smaak wel wat te vinden. Waar het de jongens om ging was dat ze enigszins in anonimiteit samen konden zijn zonder op te vallen en sterker nog, lastig te worden gevallen.

Bol.com

Probleem was echter dat X door zijn successen bij Dortmund inmiddels een redelijk bekende verschijning in de landelijke pers was geworden. Steeds vaker kreeg hij aanvragen voor interviews voor grote dagbladen en weekbladen. Al een paar keer was hij op de covers verschenen van zeer bekende magazines. Daarnaast kwam het het laatste maanden ook regelmatig voor dat hij verscheen in populaire talkshows en voetbalpraatprogramma’s. Daarom pakten ze ook regelmatig het vliegtuig naar Spanje. Een dag of drie Barcelona of Sitges was altijd heerlijk!

Act

Voor X was het bijna niet meer vol te houden dat hij elke dag een act moest opvoeren. Steeds vaker stelde hij de vraag bij zichzelf waarom hij het allemaal geheim hield en waarom hij op deze manier moest leven. Waarom kan de bakker op de hoek, een heftruckchauffeur of een advocaat uitkomen voor zijn voorkeur voor mannen en waarom kan een beroepsvoetballer dat niet! Al jaren stelde hij zichzelf die vraag en elke keer stelde hij het antwoord op zijn vraag uit of legde hij het naast zich neer. En gisterenavond, na die gekke wedstrijd tegen Schalke 04 en dat indrukwekkende moment voor de staantribune, had hij, terwijl hij het gas van zijn Bentley diep indrukte een beslissing genomen.

Of hij ramde zijn bolide met hoge snelheid tegen een boom of hij zou wereldkundig maken dat hij homoseksueel was

Of hij ramde zijn bolide met hoge snelheid tegen een boom of hij zou wereldkundig maken dat hij homoseksueel was! Dat hij al jaren een fantastische vriend heeft en al lange tijd er over nadenkt om met deze lieve jongen samen te gaan wonen. Een fractie van een seconde deed hem in zijn auto verlangen naar de dood, maar schrok daar zo van dat zijn maag zelfs even kort omdraaide en moest happen naar adem. Alsof dat wat zou oplossen! Hij hield van het leven en het leven omhelsde hem met een prachtige vriend, een fantastisch leven als voetballer en lieve mensen om hem heen. Maar X realiseerde zich wel dat er heel veel op hem af zou gaan komen. Dat er een hele moeilijke tijd zou gaan aanbreken.

Uit de (prijzen)kast

Uit de (prijzen)kast – Mark Aretz

Stemmen

De verkiezing Voetbalboek van het Jaar is een publieksprijs. Een Staantribune-jury heeft vijftien boeken geselecteerd, waarop je via deze website kunt stemmen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking is op zaterdag 14 maart, vanaf 15.00 uur, bij boekhandel Donner in Rotterdam. Alle boeken worden in het zonnetje gezet en de top 3 wordt bekendgemaakt. De uitreiking is uiteraard voor iedereen vrij toegankelijk.

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...