Roger Schmidt, Das Buch eines Trainers

Roger Schmidt is een paar weken bezig aan zijn nieuwe job als trainer van PSV. Veel Nederlandse voetballiefhebbers zullen de Duitser niet of nauwelijks kennen. Als je meer over Schmidt wilt weten, kun je zijn boek lezen, dat de verrassende titel Das Buch eines Trainers draagt.

Bol.com

Roger (spreek uit Rooger, niet Rodger of Rogé) Schmidt was tot juli 2019 trainer van het Chinese Beijing Guoan. Tot zijn eigen verbijstering werd hij ontslagen, volgens geruchten omdat hij zijn contract niet wilde verlengen. Das Buch eines Trainers, dat hij samen met zijn assistent Jörn Wolf schreef, gaat vooral over zijn tijd in China.

Ajax

Schmidt is de eerste buitenlandse trainer van PSV sinds Eric Gerets (1999-2002) en de eerste uit Oostenrijk sinds Kurt Linder (1968-1972). In 2014 maakte Nederland al even kennis met Schmidt. Hij was trainer van RB Salzburg, dat in de voorronde van de Champions League Ajax in de ArenA abfertigte met 3-0. De Amsterdammers, met Frank de Boer aan het roer, werden vanaf het begin opgejaagd en verloren kansloos van de Oostenrijkers. In Salzburg bleef de schade beperkt tot 1-0.

Een paar jaar eerder was Schmidt, afgestudeerd ingenieur, om zijn studie te bekostigen trainer geworden van zijn oude club Delbrücker SC. Via Paderborn kwam hij in 2012 bij Salzburg terecht. Die club verliet hij in 2014 voor Bayer Leverkusen, waarna hij in 2017 tekende voor Beijng Gyoan.

Dagboek

Das Buch eines Trainers leest als een dagboek, vanaf de aankomst in China tot en met het vertrek. Over de voorbereiding van een wedstrijd, trainingen, verslagen van het reizen en van de wedstrijden in het enorme land. Maar ook over trainingskampen in Europa en wat er allemaal gebeurt in en om de selectie.

Bol.com

Het verhaal wordt onderbroken door stukken over hoe je een elftal kunt verbeteren, als dat al mogelijk is, hoe je met sommige spelers om kunt gaan en hoe je je als trainer het beste kunt verhouden met de voorzitter of eigenaar van een club.

Roger Schmidt - Das Buch Eines Trainers

Schmidt en zijn assistent zijn succesvol in China. Ze winnen de beker het eerste jaar en maken in het tweede jaar een grote kans op het kampioenschap. De verbijstering over het plotselinge einde druipt van de pagina’s af. Je weet dat het je als trainer kan overkomen, maar op dit moment?

Al met al een prettig leesbaar boek en een aardige kennismaking met de nieuwe trainer van PSV.

Het boek van Roger Schmidt & Jörn Wolf – Das Buch eines Trainers is te koop als Duitstalig boek. De Nederlandse versie verschijnt op 21 september.

terug naar overzicht

Lees verder...