Racing Mechelen: een heerlijk avondje in het Oscar Vankesbeeckstadion [fotorepo]

Laten we beginnen met een dringend advies. Ga naar het Oscar Vankesbeeckstadion van Racing Mechelen. En ga vaker, want elke keer als je daar bent, zul je nieuwe schoonheid zien. En een pure, rauwe voetbalsfeer voelen.

Bol.com

David Kuipers weet er alles van. De Nederlander woont niet ver van Mechelen en staat vrijwel elke thuiswedstrijd met kameraad Karl op de prachtige paddock van de hoofdtribune. Al sinds 1988. “Toen Joop Lankhaar hier speelde. Die Haagse tapijtnek. En Ben Wijnstekers.” Hij ziet nog altijd de schoonheid, maar is ook doordrongen van de noodzaak om het huidige stadion te vervangen. “Het is heel mooi, maar voor de club zal het goed zijn.”

Bankjes in het gastenvak

“Zie je die bankjes daar aan de overkant, in het gastenvak? Die werden gemaakt door een Racing Mechelen-supporter van boven de zeventig. Die man vond het vervelend dat de supporters van de tegenpartij moesten staan. Hij heeft aan het begin van dit seizoen ook een groot deel van de hoofdtribune staan schilderen.” Het is de charme van de kleine club, ooit een grootmacht. Maar de financiële ondergang is deze dagen altijd nabij in Mechelen-Noord. Nu speelt het in de Tweede Klasse Amateurs.

“Begin van het seizoen wisten we niet wat we zagen”, zegt Kuipers. “Het leek wel tiki-taka, we dachten na een paar wedstrijden los kampioen te worden.” Maar al snel kwam de klad erin. Nu moet de ploeg nog uitkijken om niet in de degradatiehoek terecht te komen.

Of Kuipers, van oorsprong Hagenaar, zal blijven gaan als het oude stadion is vervangen? “Waarschijnlijk wel. Ze willen wat elementen van het oude stadion terug laten komen in het nieuwe. De letters van de toegangspoort, het monumentale logo in de gevel van de hoofdtribune.”

Bol.com

Maar zoals het nu is, zal het nooit meer worden.

Meer foto’s van het Oscar Vankesbeeckstadion in hét boek over Belgische velden en stadions, Plein, te bestellen in de Staantribune Webshop. (LET OP: nog minder dan 200 exemplaren op voorraad!)

terug naar overzicht

Lees verder...