Wij groundhoppers zijn nostalgisch ingesteld. Een papieren kaartje. Een brokkelige tribune. Vaste tradities rond een wedstrijd. Een oud logo. We gaan er extreem goed op. Maar soms keert de wal het schip als het over oud versus nieuw gaat.
Toen ik met mijn vrouw in 2018 naar de Europa League-wedstrijd tussen Genk en Sarpsborg ging, verheugden wij ons al op de lokale culinaire gebruiken. Een morsige zak patat met mayonaise. Een halve liter Jupiler bier. Het water liep ons al in de mond toen we Belgisch Limburg naderden. Eenmaal ter plaatse haastten wij ons naar de catering. “Twee grote patat, een bier en een Fanta voor de bob.”
Voordat de frieten in het hete vet zakten, vroeg ik voor de goede orde of ik met een kaart kon betalen. Dat was onmogelijk. Wij draaiden ons om en vonden onder een lichtmast een gammel hokje met twee bejaarde heren die munten verkochten. Er waren munten genoeg, maar ook hier zat pinnen er niet in. Alleen contant. Lekker nostalgisch, maar we hadden wel een probleem. De dienstdoende medewerker verwees ons door naar de pinautomaat om de hoek. Dat leek een goed idee. Het apparaat werkte inderdaad perfect. Maar alleen voor Belgen.
Geen geld
De Nederlandse bankpas werd met een zwierige boog geretourneerd. ‘Ongeldig’ verscheen in het scherm van het apparaat dat ons had moeten redden. De paniek sloeg toe. Iedereen om ons heen leek patat te eten. En maakte een gelukkige en opgetogen indruk. Het was dat wij kaarten hadden voor de Europa League-wedstrijd die aanstaande was. Anders waren wij direct vertrokken. In een ultieme poging liepen wij de clubshop in.
Daar stond een rij voor de kassa, want de blauwe thuisshirts van Genk waren in de aanbieding. We waren inmiddels een halfuur bezig om een paar old school contante euro’s te veroveren. Toen we eenmaal aan de beurt waren, bleek dat onze vraag niet uit de lucht kwam vallen. “We krijgen regelmatig buitenlanders binnen met deze kwestie.” Buiten spoedden wij ons via het muntenloket naar het frietkot en bestelden wij het gedroomde diner. We waren gered. Nog net voor de aftrap.
Oude gewoontes en gebruiken zijn vaak fantastisch. Maar soms ook niet. Voor groundhoppers die op zoek zijn naar historie en ongemak, is België het beloofde land.
Hans Douw is de Groundhopper des Vaderlands en schrijver van de nu al bestseller Voetballiefde zonder Grenzen, op dit moment alléén verkrijgbaar in de Staantribune Webshop.