De komst van de Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega naar Roda JC leidt in Spanje tot ongeloof en hier en daar een gesmoord vreugdekreetje. Als Garcia eigenaar wordt van de Limburgers, moet hij zijn gevecht om het eigendom van de Spaanse club Real Murcia opgeven. En daar zijn ze hem al een tijdje zat.
In Murcia meldde Mauricio zich, net als in Kerkrade, als redder in nood. Real Murcia had na jaren van wanbeleid een miljoenenschuld opgebouwd en de eigenaar, Raul Moro, kon de verliezen niet meer dekken. “Moro had al ruim een miljoen in de club gestoken, maar zag dat het bestuur zijn geld verkwistte. Hij was wanhopig en wilde van zijn aandelen af. Mauricio leek de perfecte oplossing”, zegt Antonio Ruiz, secretaris van Real Murcia. Eerder had Garcia zonder succes zijn oog laten vallen op Elche, Lorca en Osasuna.
Aandelen bij Murcia
Moro blij, fans blij: een slimme zakenman met geld die orde op zaken komt stellen. De praktijk bleek weerbarstiger. In het contract met de oude eigenaar stond dat Mauricio verantwoordelijk was voor de betalingen van de spelers en het personeel. Als die verplichtingen langer dan drie maanden niet werden nagekomen, zou de deal ongeldig worden verklaard. Garcia betaalde in januari 2018 één maand salaris, maar daar bleef het volgens de clubbestuurders bij. Toen de spelers drie maanden geen geld hadden ontvangen, dreigden ze met een staking.
“Dat zou het einde van de club betekenen”, zegt Ruiz, “maar Mauricio deed niets. Het enige wat hij zei, was: ‘Ik ben hier niet gekomen om geld uit te geven, maar om te investeren’. Dat is een goede langetermijnvisie, maar dan moet je geen club met schulden overnemen. Real Murcia had onmiddellijk geld nodig.” Dat geld kwam er, maar niet van Mauricio. Via een aandelenuitgifte brachten voetballiefhebbers uit de hele wereld, onder wie 134 Nederlanders, 1,3 miljoen euro bijeen.
“Mauricio probeerde die aandelenuitgifte te blokkeren, omdat zijn deel dan zou verwateren. Maar ook dat was een vreemde actie, want zonder dat geld zou de club ten onder gaan.” Garcia de La Vega had in een jaar tijd ruzie met de oude eigenaar, de nieuwe koper van de aandelen van Moro, de fans en het bestuur van Real Murcia.
Schulden
Ruiz snapt waarom grootaandeelhouder Frits Schrouff en Roda JC in zee willen met Mauricio. “Het is een aardige, beleefde man. Goed opgeleid, met ervaring in de voetbalwereld en mooie plannen. Maar ik denk dat hij niet genoeg geld heeft om zijn woorden waar te maken. Hij heeft ongetwijfeld geld, maar niet zoveel als hij doet voorkomen.” De secretaris komt met een paar vreemde anekdotes. “Toen hij de sleutels kreeg, heeft hij als eerste drie banken meegenomen uit het stadion. Die heeft hij in zijn eigen appartement laten zetten. Dat appartement heeft hij in bruikleen van iemand en hij had rekeningen openstaan bij restaurants. Dat zijn rare verhalen over een multimiljonair.”
Garcia de la Vega verdiende zijn geld als voetbalmakelaar en agent in de entertainmentwereld, waar hij onder meer organisator van concerten is met zijn bedrijf IconStar. Als zaakwaarnemer was hij in Mexico verwikkeld in diverse juridische procedures, al is dat voor voetbalagenten niet altijd opmerkelijk. Zo ging hij in de slag met spelers uit zijn stal die weigerden hem te betalen, omdat hij beloftes (zoals het vermarkten van hun portretrecht) niet was nagekomen.
Uiteindelijk heeft de Mexicaan Real Murcia achtergelaten met grotere schulden dan toen hij kwam, zegt Ruiz. “Hij begon spelers te ontslaan en nieuwe aan te trekken. Hij stelde Pedro Carmona aan als directeur met een salaris van meer dan een ton. Maar hij heeft de beloofde investeringen nooit gedaan.” Ruiz vermoedt dat Mauricio’s interesse in voetbalclubs drieledig is: “Hij kan spelers kopen en verkopen, hij genereert publiciteit voor zijn zaken en hij heeft een stadion tot zijn beschikking om concerten en evenementen in te organiseren, zijn andere business.”
Roda JC
Antonio Ruiz is blij dat Real Murcia van Mauricio af is, als de deal met Roda JC doorgaat. “Hij heeft dinsdag zijn Twitterprofiel al veranderd van ‘grootaandeelhouder van Real Murcia’ naar ‘investeerder in voetbal’. Dat stemt hoopvol. Al gun ik Roda JC niet de problemen die wij met hem hadden. Weet je, zijn verhaal is goed, maar het werkt alleen bij een club die niet in geldnood zit. En dat zijn precies de clubs waar hij makkelijk binnenkomt met zijn mooie woorden. Als je verdrinkt, grijp je elke uitgestoken hand aan. Misschien kan het wat worden, maar dan moet hij het gezicht en de mond van de club zijn en een ander de portemonnee trekken.”