Eerste exemplaren van Final Whistle uitgereikt

In een bomvol Café Engelenburgh, de Utrechtse volkskroeg van oud-voetballer Joop van Maurik waar Staantribune vijf jaar geleden is opgericht, zijn dinsdagavond de eerste exemplaren van Final Whistle, het eerste fotoboek onder de Staantribune-vlag, uitgereikt. Fotograaf en samensteller Marco Magielse overhandigde de boeken aan zijn dochters Nomi en Jodie.

Bol.com

Vijf jaar deed Magielse erover om de 21 klassieke Britse stadions, van Craven Cottage van Fulham tot Roots Hall van Southend United, in het boek vast te leggen. “Het begon tijdens een weekendje weg met mijn vrouw Marleen. We kwamen bij Bexhill United terecht. Die club zal weinig mensen wat zeggen, maar ze hebben een plaatje van een hoofdtribune, die ik vast móést leggen. Langzamerhand raakte ik steeds meer in de ban van Britse stadions en ik begon een vinck-lijstje te maken. Dat is mede te danken aan vriend en Staantribune-collega Joris van de Wier, die mij lekker maakte met zijn tripjes door Groot-Britannië”, aldus de ‘Brabantse Stuart Roy Clarke’.

Hillsborough

Volgens Magielse zijn karakteristieke stadions steeds minder te vinden in Engeland, Schotland, Ierland en Noord-Ierland, laat staan in Nederland. “Misschien zou De Kuip in aanmerking kunnen komen voor een boek als dit, maar dan houdt het wel een beetje op. Ook in Groot-Britannië vindt veel nieuwbouw plaats. Fantasieloze betonblokken, zoals die van Manchester City, bah, daar heb ik niks mee”, zegt Magielse met een vies gezicht.

“Die moderniseringsgolf is natuurlijk al begonnen na de tragische Hillsborough-ramp in 1989, waarbij 96 Liverpool-supporters om het leven kwamen. Maar ze zijn er nog wél, als je maar goed zoekt. En 21 van die stadions heb ik dus in dit boek opgenomen. Maar ik heb er nog een aantal op mijn lijstje staan, die ik zeker nog een keer wil bezoeken voordat ze voorgoed verdwijnen. Goodison Park is er zo een, ondanks dat Everton een club is in de poenerige Premier League, dat door de commercie is verpest.”

Eerste exemplaren van Final Whistle uitgereikt

Trip down memory lane

De fotograaf is gefascineerd door stadions met aparte kenmerken. “Staantribunes, daken met een knik, houten tribunestoeltjes en roestige turnstiles. Het waren voor mij echt trips down memory lane. Ik heb geprobeerd de oude Britse voetbalgeest te vangen. Hopelijk kan ik met mijn boek andere liefhebbers stimuleren om sommige grounds nog snel te bezoeken, voordat voor hen The Final Whistle klinkt”, grapt Magielse, verwijzend naar de titel van zijn magnum opus.

Bol.com

Bestellen

Final Whistle is een must have voor stadionfetisjisten en exclusief te bestellen in de Staantribune Webshop. Het boek telt maar liefst 304 pagina’s en is geschreven in het Nederlands én Engels. Formaat: 250 x 200 (liggend).

terug naar overzicht

Lees verder...