Nottingham Forest – Arsenal [Van Whickham naar Wembley]

Na vier boeken over voetbalsteden is het tijd om mezelf weer eens uit te dagen. En hoe doe je dat beter dan met een queeste. Maar wat voor queeste? Ga ik de Heilige Graal vinden met een Monty Python-esque gezelschap? Een ring vernietigen met een pervers rariteitenkabinet? Of een prinses bevrijden door een draak neer te steken (mijn naam heb ik in ieder geval mee)? Neen, ik kies lafjes voor een voetbalqueeste. Mijn doel is om een seizoen lang de FA Cup te volgen en in ieder van de veertien rondes minstens één wedstrijd te bezoeken. Van Whickham naar Wembley.

Bol.com

Nottingham Forest vind ik een van de leukste clubs van Engeland en Brian Clough is mijn favoriete manager. Dus toen Forest – Arsenal uit de koker kwam rollen, was het mijn eerste keuze voor deze ronde. Clough won alles met Forest, behalve de FA Cup, dus ik had mijn haakje voor het hoofdstuk al snel gevonden. Daarnaast hoopte ik op een stunt. De Gunners waren in de afgelopen 25 jaar slechts eenmaal uitgeschakeld in de Third Round Proper en dat was uitgerekend tegen Nottingham Forest.

Er zijn meer banden tussen beide clubs. Nottingham Forest was de eerste Engelse club die in het rood speelde. De oprichters kozen voor de kleur om Guiseppe Garibaldi te eren, de Italiaanse patriot die het land verenigde en een rood shirt droeg. In 1886 werd Arsenal opgericht door onder anderen een ex-speler van Forest. Die regelde een setje shirts via zijn ex-club en daardoor speelt Arsenal in het rood.

Tijdens mijn bezoek was er van die warme banden weinig te merken. Het publiek van Forest rook bloed en de spelers van Arsenal leken wel een stel bange muisjes. Soms voel je in een stadion gewoon dat je een stunt gaat meemaken en dat was deze dag ook het geval, al bleef het heel lang 0-0.

Replays zijn er vanaf deze ronde niet meer, dus het moest deze dag beslist worden en het was duidelijk dat het maar één kant op kon vallen. Zeven minuten voor tijd maakte Lewis Grabban de enige treffer van de avond en de City Ground vierde dat met een collectieve oerkreet die tot in Groningen te horen moet zijn geweest. Voor recordhouder Arsenal is daarmee het FA Cup-avontuur na één ronde alweer over.

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...