Lieke [nominatie Voetbalboek van het Jaar 2019]

De komende weken lichten we alle vijftien boeken uit die zijn genomineerd voor de verkiezing van Voetbalboek van het Jaar 2019. Vandaag: Lieke, van Lieke Martens en Vincent de Vries. Een fragment:

Bol.com

Nike-event

En daar stond ik weer, die middag in februari. Op exact dezelfde plek van het VIP-gedeelte van het vliegveld van Barcelona waar ik vijf maanden eerder Lionel Messi voor het eerst de hand schudde. En wederom stond er een privéjet voor me klaar. Alleen, ditmaal vloog ik niet naar Nice, maar naar Londen, waar op een speciaal Nike-event een van de hoofdrollen voor mij was weggelegd.

Ik vloog samen met Toni Duggan, mijn Engelse ploeggenote die net als ik onder contract staat bij Nike. Aanvankelijk zou Patrick Kluivert ook meegaan, samen met zijn zoontje Shane. Maar dat ging uiteindelijk niet door, waardoor alleen Toni en ik in die privéjet zaten. Dat is bizar, hoor. Dat je een heel vliegtuig, inclusief een stewardess, voor jezelf hebt. Eenmaal hoog in de lucht vroeg ik haar meteen om een foto van ons te maken. Wanneer maak je dat nou mee? Ik viel die dag sowieso van de ene verbazing in de andere. Neem alleen al de auto waarmee we in Londen naar dat Nike-event werden gereden.

Of auto… Het was een superdeluxe McLaren-sportwagen, compleet met vleugeldeuren, die zo futuristisch was dat ik die nog nooit van mijn leven had gezien. En daar zat ik dus in. Weliswaar maar een minuutje of zo – de auto stond om de hoek – maar toch. Ik zat erin. Maar die dag ging het natuurlijk niet om die auto. Het ging om de nieuwe voetbalschoenen van Nike. Nee, niet die Lieke-schoen die ze kort na het EK speciaal voor mij hadden gemaakt en waarvan ik later nog eentje had laten veilen via Serieus Request (opbrengst 2075 euro), maar om de Mercurial Superfly en de Vapor 360. Daarom waren we allemaal daar in Londen bij elkaar gekomen. Om die te promoten.

Chillen met Neymar

En met allemaal bedoel ik ook echt bijna allemaal. Cristiano Ronaldo en Kylian Mbappé – de Franse wereldkampioen die ik overigens een paar maanden later nog wel zou tegenkomen bij een Nike-event in Utrecht – waren helaas afwezig, maar voor de rest was iedereen er. Iedereen die onder contract staat bij Nike. Niet alleen spelers als Neymar, Alexis Sánchez, Emre Can, Pierre-Emerick Aubameyang, Eden Hazard, Jordan Henderson en Marcus Rashford, maar ook de voetbalsters Izzy Christiansen, Fran Kirby, Samantha Kerr en Tobin Heath. Die andere Ronaldo, die oud-spits van onder meer PSV en FC Barcelona, was er wel. Niet als speler, maar als icoon. Zo was hij die avond een soort van gastheer die ons aan het eind van de rode loper opwachtte.

Bol.com

Ik vond het alleen maar prachtig en genoot ook echt. Ik ging meteen met hem op de foto, zoals ik dat ook deed met onder meer Eden Hazard, die Belgische spits van Chelsea, die zo ontzettend goed speelde op het WK in Rusland. De officiële presentatie, op dat enorme podium voor al die fotografen, vond ik alleen wel spannend. Omdat Nike mij inmiddels al had gebombardeerd tot het boegbeeld van het internationale vrouwenvoetbal hadden ze voor mij een plek op de eerste rij bedacht, pal naast Neymar en Hazard en vóór Sánchez, Can en Heath. Heel cool natuurlijk, maar tegelijkertijd heel eng… Op de foto’s die later door Nike werden vrijgegeven zie je mij naast Neymar en Hazard weliswaar heel stoer kijken, met mijn handen op de rug, maar oh, wat vond ik dat spannend!

Zoals ik ook wel even moest slikken toen ik even later, vlak voordat ik met Toni weer in die privéjet terugvloog naar Barcelona, een fotoshoot van zo’n twintig minuten had met Neymar. Ook heel vet, daar niet van. Maar je staat hier wel even samen met een van de beste voetballers ter wereld te poseren. Maar gelukkig ging dat heel goed en leverde dat een paar hele mooie foto’s op die ik later direct op mijn Instagram-account heb gezet. Geen idee of Neymar wist wie ik was. Ik vermoed van wel. Hij vroeg namelijk meteen hoe het in Barcelona was…

Lieke

Lieke

Stemmen

De verkiezing Voetbalboek van het Jaar is een publieksprijs. Een Staantribune-jury heeft vijftien boeken geselecteerd, waarop je kunt stemmen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking is op zaterdag 14 maart, vanaf 15.00 uur, bij boekhandel Donner in Rotterdam. Alle boeken worden in het zonnetje gezet en de top 3 wordt bekendgemaakt. De uitreiking is uiteraard voor iedereen vrij toegankelijk.

terug naar overzicht

Lees verder...