Italiaanse toestanden in Bari

Groundhoppers let op: ga je in Italië naar een wedstrijd, zorg dan dat je zaken op orde zijn. Vaak is er op de wedstrijddag geen kaartverkoop. Het levert typisch Italiaanse toestanden op. Daarnaast vereisen sommige clubs dat tickets op naam worden gesteld en dat iedereen zich aan de poort kan identificeren. Wie dat niet goed geregeld heeft, kan het schudden. Of is overgeleverd aan puur toeval.

Bol.com

Bij een groundhop in Zuid-Italië besloot ik op het laatste moment om een wedstrijd van Bari te gaan vincken. Het Stadio San Nicola had tijdens het WK in 1990 indruk gemaakt met haar lelie-achtige vorm. Bari speelde op dat moment in de Serie B. De tegenstander was Carpi. Bij de poort bleek dat het foute boel was. De kassa’s waren gesloten. Er zou die middag naar verwachting nog geen tien procent van het stadion bezet zijn, maar voor de groundhopper uit Nederland was geen plaats.

Bureaucratie

Om de pijn te verzachten meldde een clubofficial dat ik ruim op tijd was voor de volgende wedstrijd, die twee weken later plaats zou vinden. Er zat geen enkele beweging in. De machine bureaucratie die ik zo goed kende uit het Oostblok, was hier niks bij. Het antwoord was nee. Basta. Ik liep een ronde om het grote stadion, maar ik zag geen zwakke plek in de vesting. Iedereen moest gewoon via de hoofdingang naar binnen. Ik had nog maar een halfuur tot de aftrap toen ik langs de persafdeling liep waar net een journalist naar binnen ging. Het was nu of nooit.

Ik meldde me bij het loket. “Ik kom mijn perskaart ophalen. Ik sta niet op de lijst? Is het alweer misgegaan! Nee, bij de krant is nu niemand bereikbaar. Mijn lot ligt in uw handen!” Een paar minuten later zat ik met een informatiemap en een vers gemalen espresso tussen de andere journalisten. De wedstrijd was niet om aan te gluren, maar dat was mij een worst. De vinck was gezet.

Na de wedstrijd heb ik in een plaatselijke kerk een kaarsje gebrand. In het zeer katholieke Zuid-Italië voelde dat als absolutie. Groundhoppers, let op: wees voorbereid op Italiaanse toestanden.

Bol.com

Op vrijdag 16 april is Voetballiefde zonder grenzen van Hans Douw verschenen. Deze maand schrijft de ‘Groundhopper des Vaderlands’ elke dag een nieuw verhaaltje (niet uit het boek!) over groundhoppen. Het boek is te bestellen in de Staantribune Webshop

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw

terug naar overzicht

Lees verder...