Hoe Pelé Nii Lamptey tot zijn opvolger benoemde

Komende weken besteden we aandacht aan het boek Nii Lamptey – De Vloek van Pelé van Staantribune-redacteur Joris Kaper. Het boek vertelt het verhaal over het bizarre leven en de voetbalcarrière van de oud-speler van onder meer Anderlecht en PSV. De verhalen die online verschijnen op Staantribune.nl zijn een ingekorte versie van de hoofdstukken van het boek, dat hier te bestellen is.

Bol.com

“Die wedstrijd tegen Schotland op het jeugd WK in 1989 herinner ik me natuurlijk nog. We moesten tegen hen aantreden in de openingswedstrijd, op het grote Hampden Park in Glasgow. Die wedstrijd eindigde in 0-0, maar die wedstrijd is mij bijgebleven om een heel andere reden. Pelé was namelijk aanwezig in het stadion en na de wedstrijd was hij degene die een Man of the Match moest uitkiezen. Hij koos mij. De grote Pelé koos mij! Maar ik hield aan die wedstrijd meer dan een trofee over.

De nieuwe Pelé

Na afloop van de wedstrijd sprak hij tegen de pers de beruchte woorden die mij de rest van mijn carrière zouden achtervolgen. Hij had de nieuwe Pelé gezien, zijn natuurlijke opvolger. Dat was ik. Nii Lamptey was de nieuwe Pelé. Mooie woorden, al besefte ik op dat moment de impact er van nog niet.

Die uitspraak kwam de dag erna overal in de kranten terecht. Ook in Ghana, en ook in het team had men het erover. Ik wist niet echt hoe ik daarop moest reageren. Het was leuk om te horen, maar om eerlijk te zijn wist ik op dat moment nauwelijks iets over Pelé. Ik had zijn naam wel eens gehoord, maar dat was het dan wel. Kun je je dat voorstellen? Lezen deed ik niet, ik las geen kranten of tijdschriften waar hij in zou kunnen staan. En tv kijken deed ik ook niet, internet bestond nog niet. Ik was altijd buiten aan het voetballen. Hoe zou ik dan moeten weten wie Pelé was? Ik stond op dat moment dus niet al te veel stil bij zijn woorden.

De krantenkoppen na de beruchte woorden van Pelé

Omdat iedereen het maar over die uitspraak had, ben ik in de dagen en weken die volgden toch maar een beetje gaan onderzoeken wie Pelé precies was. Ik vroeg informatie aan bekenden, nog later ging ik videobanden van hem bekijken. De impact van die beruchte woorden was dus op het moment dat hij die uitsprak, nog niet eens zo groot bij mij. Maar hoe meer ik daarna over hem te weten kwam, hoe meer impact die woorden kregen. Dat besef kwam langzaam in de weken erna. Toen kreeg ik pas door dat het een grote eer was om door Pelé als zijn opvolger te worden gezien.

Bol.com

Nii Lamptey - De Vloek van Pelé is nu verkrijgbaar

Die woorden van Pelé zal ik altijd aan herinnerd blijven worden. Zelfs nu nog hoor ik vaak dat zinnetje in de media als men het over mij heeft. Dat ik in zijn schoenen zou stappen. En inderdaad, ik heb die verwachtingen niet waar kunnen maken. Als die vergelijking nooit was gemaakt, dan hadden veel mensen nu heel anders over mij gesproken. De vergelijking was uiteindelijk niet eerlijk. Als die echt had geklopt, had ik bij FC Barcelona, Real Madrid of Manchester United gevoetbald. De écht grote clubs. Dat is nooit gebeurd. Maar heb ik daarom gefaald als voetballer? Natuurlijk niet. Ik ben geen mislukking. Ik ben een overlever. Een overlever die weigert zich kapot te laten maken.”

Dit verhaal is een verkorte versie van één van de verhalen over het leven en de voetbalcarrière van Nii Lamptey. Zijn volledige verhaal is te lezen in Nii Lamptey – De Vloek van Pelé.

terug naar overzicht

Lees verder...