Het wonder van Sheffield Wednesday

Op Wembley staat morgenmiddag om 16.00 uur een onvervalste South Yorkshire Derby op het programma als Sheffield Wednesday en Barnsley het tegen elkaar opnemen. Op het spel in deze confrontatie staat de laatste plek in het Championship. Dat de Owls hier om gaan strijden, is überhaupt een wonder.

Bol.com

Sheffield Wednesday was twee weken geleden het lachertje nadat het de heenwedstrijd in de play-offs met 4-0 van Peterborough United had verloren. En dat nadat de Owls een clubrecord hadden gevestigd door 96 punten te halen, maar net naast rechtstreekse promotie grepen omdat Ipswich Town (98) en Plymouth Argyle (101) het nóg beter deden.

Play-offs

Gelukkig zijn er play-offs in Engeland en nummer zes Peterborough United (77 punten) zou op papier geen probleem moeten vormen voor Sheffield Wednesday. En toen werd het 4-0. De nederlaag zorgt voor een totale meltdown op sociale media. Een narcistische aansteller gaat zelfs zo ver dat hij zijn kaartje voor de terugwedstrijd live op TikTok verscheurt. Het levert hem flink wat likes op.

Wij hebben ook kaarten voor de terugwedstrijd, maar besluiten ze niet te verscheuren. Al lijkt de wedstrijd nergens om te gaan, het vooruitzicht op een dagje Sheffield – een zeer onderschatte stad – is al genoeg reden om toch te gaan. Daarnaast is een bezoek aan Hillsborough nooit een straf en stiekem is er toch nog wat hoop. Stel de 1-0 valt snel, wat dan?

Geen negativiteit

Van de negativiteit die online te lezen was, is in het stadion niets te merken. Het ‘Hi-Ho Sheffield Wednesday’ klinkt nog harder dan normaal. Al snel wordt duidelijk dat manager Darren Moore zijn ploeg maar één opdracht heeft meegegeven en dat is blind aanvallen. De bus van Peterborough blijkt niet heel goed geparkeerd, want na 25 minuten staat het al 2-0. Zou het dan toch…

Bol.com

Ondanks dat de 3-0 maar niet wil vallen, blijft het publiek achter de ploeg staan. Ook al wordt Wednesday vanavond uitgeschakeld, de spelers hebben zich gerehabiliteerd voor de 4-0. Met nog twintig minuten op de klok valt de 3-0. Voor Peterborough United zit er nog maar een ding op: blessures simuleren. Daardoor komen er zes minuten blessuretijd bij. En zelf in de extra tijd blijft het tijdrekken doorgaan.

Het onmogelijke

Na 97 minuten en 33 seconden gebeurt het vooraf onmogelijk geachte: 4-0 (in mijn hoofd hoor ik een vervelend meisje met bekakte stem ‘Dit was buiten tijd’ zeggen)! Mijn buurman grijpt mij vast en schudt mij helemaal door elkaar van vreugde. Achter mij is een vrouw aan het huilen. Zelf ga ik ook helemaal uit mijn dak, want Sheffield Wednesday is mijn favoriete Engelse club. Einde wedstrijd, we gaan verlengen.

De Owls hebben negentig minuten lang blind aangevallen en kunnen niet anders dan daarmee doorgaan, maar de spelers lijken vermoeid. Een domme overtreding levert een vrije trap en de 4-1 voor Peterborough op. Eindelijk laat het uitvak zich horen. “Hieja, hieja hieja hoo, up the Football League we go.” Dit lijkt de genadeslag te zijn.

Stressvolle strafschoppen

Wednesday mag weer in de achtervolging en opnieuw lukt het. Het lijkt wel alsof het niet echt is wat hier gebeurt. Voor sommigen wordt het teveel. Mijn achterbuurvrouw die bij de 4-0 nog stond te huilen, besluit de stressvolle strafschoppenserie niet te gaan bekijken. Ze kan het niet meer aan. “Not having this”, zegt ze terwijl ze het stadion verlaat.

Zelf ben ik vrij positief. De spelers van Wednesday hebben zich vandaag mentaal ijzersterk getoond, dan moeten strafschoppen geen probleem zijn. Daarnaast heeft Darren Moore ondanks de 4-0-nederlaag zijn team eindeloos laten oefenen op penalty’s, tot afschuw van Johnnie Heitinga. Het is te zien, want alle vijf gaan feilloos raak. Dat geldt niet voor de strafschoppen van Peterborough en Wednesday gaat naar Wembley.

Bol.com

Uiteraard wordt dat met een pitch invasion gevierd. Ik pluk wat gras, want je krijgt niet iedere week kans om op het veld van Hillsborough te staan. Meer dan 44.000 Owls reizen af naar Wembley voor de finale. Daar de buurman verslaan en het is toch nog een topseizoen voor Sheffield Wednesday.

terug naar overzicht

Lees verder...