Het vooruitzicht op een periodetitel [column]

Een club als FC Dordrecht is bekend met zwaar weer, maar zelden met prijzenregens. Kampioensaspiraties hebben we niet, maar elk seizoen is er de hoop op het linkerrijtje, met als bonus een plekje in de play-offs. Die bescheidenheid staat ook bekend als realiteit. Om eerlijk te zijn: een periodetitel annex nacompetitie is ook de leukste prijs. Een paar wedstrijden extra, zodat de zomerstop wat minder lang duurt.

Bol.com

Het woord ‘periodekampioen’ wordt heel zachtjes gefluisterd wanneer twee wedstrijden achter elkaar worden gewonnen. Gefluisterd, want door het hardop te zeggen, is de volgende zege al bij voorbaat om zeep geholpen. Op de Krommedijk spreekt men daarom het liefst over het ‘p-woord’, waarna er een blik van verstandhouding volgt. Er is een reden voor deze geheimzinnigheid, een litteken dat heviger jeukt dan menige vernedering door de tegenstander.

Het was een frisse avond, eind november 2001, daar merkte je als Dordt-supporter gelukkig weinig van. Het vooruitzicht op een periodetitel hield ons warm, tezamen met de sjaaltjes die werden uitgedeeld. De voorzitter van de supportersvereniging had het idee opgevat om sjaals te laten maken met de tekst: ‘Periodekampioen’. De vorige wedstrijd hadden we met 8-0 gewonnen van Go Ahead Eagles en Helmond Sport was het volgende slachtoffer.

Een doek dat valt

Met de sjaal in de hand zagen we Dordt, zij het met moeite, op voorsprong komen. Alles liep negentig minuten volgens plan, daarna tikten de seconden van de blessuretijd als uren voorbij. Ik herinner me een schreeuw, een hoop gevloek en een doek dat viel. In de extra tijd werden alle illusies aan diggelen gesmeten. Een gelijkmaker, nog onwaarschijnlijker dan de komst van Johan Cruijff naar Dordrecht. Een kans van één op een miljoen, maar wij grepen hem.

Op mijn netvlies staat het beeld van de sjaals op de lege tribune gebrand, als rouwlinten op een droom die vervloog. Zo voelde het om de Staatsloterij te winnen, om er vervolgens achter te komen dat je naar de verkeerde trekkingsuitslag had gekeken. Sindsdien worden hoopvolle verwachtingen in stilte gekoesterd en nooit hardop uitgesproken.

Bol.com

Al heb ik het idee dat deze ongeschreven regel nog niet bij iedereen is doorgedrongen. Want ondanks twee miraculeuze overwinningen achter elkaar, is de kans op een plekje in de play-offs inmiddels net zo groot als de kans dat Messi naar de Krommedijk komt. Toch hou ik voor de zekerheid zijn Instagram in de gaten.

Foto: Pro Shots/Dennis Wielders

terug naar overzicht

Lees verder...