Het clublied van Feyenoord

Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst, dat vorige week is gepresenteerd. Zo onderzocht hij onder meer de herkomst van het clublied van Feyenoord: Hand in Hand, Kameraden.

Bol.com

In 1963 publiceerde de krant Het Vrije Volk een bijzonder verhaal over het clublied van Feyenoord, dat oorspronkelijk een Duits liedje zou zijn. De krant baseerde zich op een ingezonden brief van ene Leen van der Steen. Volgens deze muziekleraar stond de melodie van het Feyenoord-clublied in een album met Duitse volkswijsjes, kinderliedjes en marsen.

feyenoord clublied

Van den Berg ging naarstig op zoek naar deze bundel. Hij mailde honderden Europese boekhandelaren, muziekkenners en antiquariaten, belde naar Duitse universiteiten, muziekhoogleraren en muziekinstituten en zocht in de reusachtige staatsbibliotheken in Berlijn en München, waar de meest obscure bladmuziek wordt bewaard. Of hij de bundel vond? Dat lees je in Uit Volle Borst.

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Je kunt het boek onder meer bestellen in de Staantribune Webshop!

terug naar overzicht

Lees verder...