Football Manager Legends (1): Mika Ääritalo

Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden, zoals Mika Ääritalo vergaan?

Bol.com

Football Manager-verslaafde Robert Breukers licht de komende dagen tien spelers uit. 

Nummer 10: Mika Ääritalo

Mijn persoonlijke favoriet komt uit Football Manager 2008, niet toevallig middenin mijn studententijd: Mika Ääritalo. Ondanks dat Mika niet echt bestempeld werd als wonderkid groeide hij bij elke club waar je hem binnenhaalde en scoorde hij doelpunten aan de lopende band.

In real life had Mika de keuze uit legio clubs, maar Aston Villa nam hem over van TPS Turku. In Engeland heeft hij zijn digitale status helaas nooit kunnen waarmaken. Zonder een minuut gespeeld te hebben keerde Ääritalo gedessilusioneerd terug naar Finland. Ondanks dat hij nog zes interlands speelde voor het nationale elftal is het er nooit uitgekomen bij Mika. Na omzwervingen bij Holstein Kiel (op huurbasis), FC Lahti en KuPS speelt hij op dit moment weer bij zijn jeugdliefde TPS Turku.

Top tien

Lees de hele Top 10 van FM-verslaafde Robert Breukers:

Bol.com

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg.

In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving. Je kunt het nummer bestellen in onze webshop. Football Manager is hier te bestellen.

.

terug naar overzicht

Lees verder...