De erfenis van Dani Jarque

De wereld werd op 8 augustus 2009 overvallen door het bericht van het overlijden van de aanvoerder van RCD Espanyol, Dani Jarque, slechts 26 jaar. De verdediger had sinds zijn twaalfde in het witblauw van Espanyol gespeeld en was vlak voor zijn overlijden benoemd tot eerste aanvoerder van de club. Het verdriet was immens, maar hij zou niet vergeten worden.

Bol.com

Het eerste eerbetoon werd direct georganiseerd toen het tragische nieuws Barcelona bereikte. Honderden fans reisden af naar het RCDE Stadium, een week daarvoor geopend in de voorstad Cornellà del Llobregat, om samen te rouwen. De een nam kaarsen en bloemen mee, de ander een shirt of sjaaltje met een verwijzing naar Jarque.

Alle offers werden gelegd bij Ingang 21 van het nieuwe stadion, aangezien de verdediger altijd met dat nummer speelde. Hier kwam men drie dagen later weer samen voor zijn begrafenis, waar ruim 14.000 mensen, vooral supporters, op afkwamen.

Nummer 21

Na de eerste dagen had Catalonië tijd nodig om het verlies te verwerken. In de tussentijd werden de eerste initiatieven voorgesteld om de nummer 21 te eren. Zo stelden een aantal inwoners van Sant Boi de Llobregat, zijn geboorteplaats, voor om het stadion in de stad naar hem te noemen. Het voorstel werd unaniem aangenomen door de gemeente en het Camp Municipal de Futbol Dani Jarque was geboren.

Ook het trainingscomplex van Espanyol draagt zijn naam. Daarnaast werd daar een standbeeld van hem geïnstalleerd: een dubbele herinnering aan een man die Espanyol altijd trouw bleef. Veel ex-teamgenoten loofden zijn karakter – een logische vereiste om aanvoerder te worden – en hij was voor veel kinderen in de jeugdopleiding van Espanyol een voorbeeld.

Bol.com

Ingang vernoemd naar Dani Jarque

Bovendien werd in 2016 de Ingang 21 van het RCDE Stadium, Porta 21, naar Dani Jarque vernoemd. Zo staat hij zij aan zij met andere belangrijke namen in de geschiedenis van de Periquitos, zoals Ricardo Zamora (Porta 1), Mauricio Pochettino (Porta 6) en Raúl Tamudo (Porta 23).

Dani Jarque

Echter was er maar één eerbetoon dat de hele wereld over ging. En dat op een moment waar Nederlanders liever niet aan terug denken. Bijna een miljard mensen zagen hoe Andrés Iniesta een einde maakte aan onze WK-droom van 2010. Het is voor miljoenen Spanjaarden een van de mooiste momenten van hun leven. Iniesta ontplofte uit vreugde, trok zijn shirt uit en rende over het veld om een boodschap onder zijn shirt aan de wereld te laten zien: “Dani Jarque, siempre con nosotros.” Dani Jarque, altijd bij ons.

Mentale problemen

Iniesta lichtte later toe dat Jarque een goede vriend van hem was en dat het verlies mentale problemen bij hem had veroorzaakt. Iniesta droeg daarmee bij aan het doorbreken van de taboe op mentale problemen in de voetbalwereld.

De Catalaan wordt nog altijd op twee manieren herdacht. Ten eerste komt heel Espanyol elk jaar samen op 8 augustus, de overlijdensdag van Dani Jarque. Spelers, bestuursleden en fans leggen bloemen bij zijn standbeeld in het RCDE Stadium (een ander standbeeld dan dat in het trainingscomplex). De tweede wijze, een manier die bezoekers van een Espanyol-wedstrijd hebben meegemaakt, is het collectieve klappen in de 21e minuut van de Espanyol-supporters.

Traditie

De traditie werd in het seizoen na het verlies van Jarque in leven geroepen en is nog steeds onderdeel van elke wedstrijd. Zo betekent een bezoekje aan het RCDE Stadium niet alleen een vermakelijke voetbalavond, maar ook een nagedachtenis aan een man die er niet meer is. Zo zal de vlam van Dani Jarque nooit uitdoven.

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...