Bekentenissen van een Football Manager-verslaafde

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al bijna dertig jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op. Maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg.

Bol.com

Het spel staat natuurlijk bekend om de rijk gevulde databank: op Football Manager kun je de toptalenten van morgen ontdekken, nog voor het grote publiek er lucht van krijgt. Meerwaardezoekers plukten Lionel Messi al weg uit de B-kern van FC Barcelona, nog voor hij een minuut voor de Catalanen had gespeeld. Zelfs professionele voetbalclubs gebruiken de statistieken van het spel als leidraad voor hun scoutingbeleid.

Garantie op succes

Wat niet wil zeggen dat het spel het altijd bij het rechte eind heeft. Spelers als Julius Aghahowa, Kim Kallström, Kennedy Bakırcıoğlu en Taribo West (die in het begin van Championship Manager 2001-2002 zonder club zat en die je dus meteen een contract kon aanbieden) waren ook in de echte voetbalwereld nog redelijk bekend. Andere voetballers hebben hun naamsbekendheid volledig te danken aan een fictief voetbalspel. Zo vielen de carrières van Maxim Tsigalko, Mark Kerr en Sergey Nikiforenko in het echte leven wat tegen. Maar hun namen staan wel voor eeuwig in het geheugen van de CM-kenners gegrift. We zullen de komende dagen – in deze voetballoge periode – ‘vedettes’ uit het spel portretteren.

Ook in België vond je een garantie op succes. De Ghanees Nii Lamptey kon begin jaren negentig niet echt doorbreken bij Anderlecht, maar was wel een uitstekende virtuele aankoop.

Eén wonderkind heeft zelfs nooit bestaan. Een scout in het spel stak als grap een speler met zijn eigen achter- naam en uitzonderlijk hoge statistieken in de database. To Madeira zou dat seizoen duizenden gamers net dat tikje gelukkiger maken. De fout werd snel ontdekt en rechtgezet in een update. Maar het was al te laat: een spellegende was geboren. In een Engels liefhebbersverbond is zelfs een ploeg met de toepasselijke naam ‘FC To Madeira’ actief.

Lees het hele artikel over Championship/Football Manager, waarin Filip van der Elst vertelt over zijn hardnekkige verslaving, in Staantribune #24. Je kunt het nummer nabestellen in onze webshop. Football Manager is hier te koop. 

terug naar overzicht

Lees verder...