Fleetwood Town FC – Blackpool FC [De Groundhop]

Elke week plaatsen we een ingezonden groundhopverhaal. Deze week van Staantribune-volger Dylan Reusink, die een thuiswedstrijd van Fleetwood Town in Football League One bezocht.

Bol.com

Vanaf mijn hotel in Blackpool is het een kleine wandeling naar de dichtstbijzijnde tramhalte, St. Chad’s Road. Doel: Fleetwood Town FC – Blackpool FC. Tijdens de halfuur durende tramrit over de Golden Mile van Blackpool besef ik weer eens wat voor een bizarre omgeving de Fylde Coast is.

Als je heel goed kijkt, zie je nog een schimp van wat het in de jaren vijftig tot tachtig geweest zou moeten zijn: een chique en bruisende badplaats. Anno 2020 zijn de littekens van de stad goed zichtbaar door enorme leegstand van panden, amusement uit vervlogen tijden en zichtbaar worstelende jongeren, bedwelmd door drank of drugs.

Aangekomen bij de ticketoffice van Fleetwood Town om mijn kaartje op te halen, word ik hartelijk ontvangen door clubman Bibby. Na de gebruikelijke informatie-uitwisseling over welke club ik support in Nederland, nodigt Bibby mij uit voor een persoonlijke rondleiding door Highbury Stadium, een unieke kans. Fleetwood Town FC is een jonge club, die pas sinds seizoen 2012-2013 actief is in het Engelse profvoetbal. Aan de hand van en met het geld van local guy Andy Pilley maakt de club stappen. In het seizoen 2013-2014 was er meteen een promotie naar League One en anno 2020 draait de club mee in de top van dezelfde League. Bibby vertelt dat hij aan alles voelt dat Fleetwood Town FC dit jaar de stap gaat maken naar het Championship.

Fylde Coast Derby

Waar Fleetwood Town langzaam de weg omhoog inzet, lijkt grote buurman Blackpool FC de degradatie uit de Premier League in 2011 maar niet te boven komen. Seizoenen in League Two worden afgewisseld met anonieme rollen in League One. Toch beschouwen de fans van Blackpool Fleetwood Town als een klein broertje dat ze nauwelijks serieus nemen. Deze derby leeft ook veel meer bij de supporters van Fleetwood Town. Tijdens de wedstrijd in Blackpool, december 2019, ging het toch flink mis tussen beide supportersgroepen. Er waren zelfs wat opstootjes op het veld, iets wat je in Engeland niet vaak ziet.

Bol.com

Pilley has shagged your bird

De wedstrijd

Hier kan ik erg kort over zijn: teleurstellend. Het vuurwerk op de terraces van Highbury sloeg niet over op het veld. Ouderwets kick-and-rush voetbal werd afgewisseld met slechte combinaties. Vermaak op de tribune was er wel. De jonge aanhang van Fleetwood Town FC was in groten getale aanwezig. Begeleid door een trommel zongen zij fanatiek mee met verschillende chants. De meest ludieke luidde als volgt: “Pilley has shagged your bird”, aan het adres van doelman Chris Maxwell van Blackpool. Bij navraag blijkt dit inderdaad te kloppen, ouwe snoeperd, die Pilley. Chris Maxwell is duidelijk niet de slimste, want hij trakteerde de supporters van Fleetwood Town op wat handgebaartjes. Waarop Maxwell een hoop “V-sings” ontving en tevens en mix van aanstekers en colaflesjes moest ontwijken. Ook dit zorgde niet voor enige actie binnen de lijnen, de wedstrijd eindigde in een teleurstellende 0-0.

Ik heb mij uitstekend vermaakt bij de ‘New Kid in Town’ Fleetwood Town. Je merkt aan alles dat er financiële steun in de club zit, het is brandschoon en hagelnieuw. Echt rauw is het verder niet, maar gezien de rauwe omgeving, met de aldaar bijkomende ernstige problematiek, is het voor de inwoners van de Fylde Coast wellicht een sprankje hoop.

Heb jij ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

terug naar overzicht

Lees verder...