Droomtransfer naar het buitenland

In de kelders van het betaalde voetbal liggen geen koffertjes met contanten en ook geen afschriften met zwarte cijfers. Als er iets ligt, dan zijn het plassen water omdat er geen geld is om de lekkages goed aan te pakken.

Bol.com

Bij FC Dordrecht was er ooit een tijd dat de tegenstander mocht kiezen: warme kleedkamer met koude douche of koude kleedkamer met warme douche. Stond er echt iets op het spel, dan koos de technische staf voor de derde optie en werd de verwarmingsketel op non-actief gezet. Op kantoor was het ’s winters altijd warmetruiendag en in de zomer hing je een natte handdoek in je nek. We waren al duurzaam toen het nog spaarzaam heette.

In de krochten wonen geen voetballers met huizen als pretparken, maar voetballers die een voorschot vragen om de huur te kunnen betalen, eten van de club meenemen naar huis en laatst vertelde iemand me het verhaal van een voetballer die een tijdlang in iemands fietsenhok bivakkeerde. Omdat-ie weliswaar bij een profclub speelde, maar met een amateurcontract. Met de meeste voetballers komt het uiteindelijk goed, ze gaan een ‘echte’ baan zoeken of ze trainen net iets harder om een beter contract af te dwingen.

Droomtransfer

Er zijn ook spelers die zich laten verleiden tot een droomtransfer om gouden bergen te beklimmen in het buitenland. Landen die als voetballer niet meteen tot de verbeelding spreken, maar waar je in één seizoen je hele carrière bij elkaar kunt cashen. Via social media volg ik een aantal van die spelers. De volgorde van foto’s kan ik zo opdreunen:

– Bedankt (naam oude club) voor de kans

Bol.com

– Foto met voetbalshirt voor het logo van de nieuwe werkgever

– Panoramafoto van de stad waar het leven zich gaat afspelen

– Actiefoto van training/wedstrijd

Blijft dat laatste zich wekelijks herhalen, dan hoeft niemand zich zorgen te maken. Gaan de actiefoto’s geleidelijk over naar foto’s van borden eten, dan is het een geruststelling dat er geen honger wordt geleden, maar dat het sportief gezien een beetje stilligt. Zien we helemaal niks meer behalve reacties op foto’s van ex-collega’s, dan weten we dat-ie nog leeft maar in wat voor omstandigheden is onduidelijk.

Dat lezen we na een paar maanden in een interview, wanneer de speler in kwestie weer terug is bij zijn oude club. In een warm nest is koud douchen zo erg nog niet.

Bol.com

Beeld header: Pro Shots/Henk Korzelius

terug naar overzicht

Lees verder...