De Rebellen van de Bunnikside [nominatie Voetbalboek van het Jaar 2019]

De komende dagen lichten we alle boeken uit die zijn genomineerd voor de verkiezing van Voetbalboek van het Jaar 2019. Vandaag: De Rebellen van de Bunnikside, het boek van Mike Vermeulen, Remco Kraak en Danny van der Linden. Een fragment:

Bol.com

Het Duitse Eintracht Frankfurt wordt geloot als tegenstander in de tweede ronde van de UEFA Cup in 1980. Op 22 oktober 1980 wint FC Utrecht in eigen huis de eerste wedstrijd door doelpunten van Willy Carbo en Ton de Kruyk met 2-1 van de Duitsers. De return volgt twee weken later in Frankfurt. Wat dan nog niemand weet is dat die vijfde november de geschiedenis ingaat als het eerste moment dat de Bunnikside zich buiten de eigen landsgrenzen profileert als een groep keiharde hooligans. Onderweg naar Frankfurt worden in een wegrestaurant in Siegburg vernielingen aangericht, gasten geslagen en personeel mishandeld. Een kok krijgt een taart in zijn gezicht, de ober een stoel op zijn hoofd en bij diverse gasten wordt voedsel in haren en kleding gesmeerd. Wie honger heeft, trekt gewoon het eten van de borden van andere gasten.

De slachter van Afrika

In de bus laten fans hun blote kont voor de ramen zien, waarop de bus door de Duitse politie van de weg wordt gehaald. Drie supporters krijgen een boete van zo’n vijftig gulden. Pollie: “We stapten op de bus bij de Tennishoek en gingen via de Galgenwaard richting Frankfurt. Volgens mij was het Bliek die alleen op dat stuk in Utrecht al een hele fles Strohrum opdronk. Ik heb hem de hele reis niet meer gehoord.” De sfeer zit er goed in. Hij gaat verder: “Je had in die tijd de aanslagen van de RAF (Rote Armee Fraktion) die aanslagen pleegde in Duitsland. Toen we bij de grens geld wisselden, gooide iemand een zwaar stuk vuurwerk. Al die Duitsers doken onder de tafel uit angst voor een bomaanslag. Triest, maar humoristisch tegelijk.”

Er gebeurt veel tijdens de trip. Zo wordt Idi opgepakt na het stelen van een boek vol munten. Een Duitse agent wilde daarom zijn gegevens noteren. Pollie vertelt over het akkefietje: “Zo ging die conversatie tussen Idi en de Duitse politie:
‘Wie heißt du?’
-‘Idi.’
‘Nachname?’
-‘Amin.’
‘Wo kommst du her’
– ‘Uganda’, zegt hij doodleuk.
We stonden met honderd man om ze heen in ons broek te zeiken van het lachen. Want Idi Amin was tot kort daarvoor een gevreesd dictator. Hij droeg de bijnaam ‘de slachter van Afrika’.”
Volgens Theo is Idi een van de eerste leiders van de Bunnikside: “Hij organiseerde de dingen en was slim.”

Frankfurt op zijn kop

Eenmaal gearriveerd in Frankfurt wordt er een frietkraam vernield. Deze actie zorgt ervoor dat het restaurant tegenover het stadion de deuren vroegtijdig sluit. Wie dan al binnen is, is de dertienjarige Henri die de reis vanuit Utrecht heeft gemaakt. Na het bestellen van vijf bier vertelt hij die avond zijn verhaal aan een verslaggever: “Vanochtend was het mooi. De bus stopte bij een wegrestaurant. We gingen met z’n allen naar binnen en één van ons pakte een taart uit een vitrine en gooide hem zo in de kok z’n ge­zicht. Een ober die zich er mee bemoeide, hebben we met een stoel op zijn hoofd geslagen. Gelachen dat we hebben.”

Bol.com

Volgens Henri is het een belangrijke avond, want bij winst kan FC Utrecht de derde ronde van het UEFA-cup toernooi halen. “Dan gaan we het veld op om feest te vieren”, zegt de jongen. “En als Utrecht verliest, slopen we de bus op de terugweg, ik heb een mes bij me.” Over voetbal gaat het nauwelijks in het restaurant, geruchten over relletjes blijven gespreksonderwerp nummer één. Iemand weet te melden dat er twee au­tobussen zijn teruggestuurd de grens over, omdat de supporters daarin niet voor hun versnaperingen in een ander wegrestaurant zouden hebben betaald. Een ander heeft ge­zien dat Utrechters in een sportzaak een leren voetbal stalen en ermee gingen voetballen. Het Duitse Frankfurt maakt op indringende wijze kennis met de jongens uit Utrecht.

‘Goed gedaan bij die moffen, jochie’

Als de wedstrijd begint, lijkt het een thuiswedstrijd van Utrecht in het nog af te bouwen nieuwe stadion. Iedere actie, ook terugspeelballen van de FC wordt met gejuich begroet, die van de Duitsers worden met af­keurend gefluit afgedaan. Als de Duitse politie zich enkele malen aan Utrechtse zijde waagt, klinkt steeds de provocatie ‘Sieg Heil’, ‘Sieg Heil’! De Duitse krant Frankfurter Abendpost gaat in op de ongeregeldheden: “Supporters trekken bloedig spoor door Duitsland”, luidt de kop. De Utrechters gaan slopend over de Autobahn. Doordat er in het stadion geen gekke dingen gebeuren, wordt FC Utrecht niet gestraft door de UEFA. De wedstrijd eindigt overigens in 3-1 voor Frankfurt.

FC Utrecht is uitgeschakeld en meldt zich een jaar later weer, samen met de Bunnikside aan het Europese front. Natuurlijk staan de kranten vol van de gebeurtenissen. Er wordt schande gesproken over het gedrag van de Utrechtse hooligans. Bij een enkeling is er begrip. Pollie: “Ik weet nog dat ik terugkwam in Oudwijk na die wedstrijd. Normaal kreeg ik dan van buurtgenoten de vraag of het nou allemaal wel nodig was. Toen niet, ik kwam de straat in en kreeg een schouderklopje van een oud kereltje. ‘Goed gedaan bij die moffen, jochie’, zei hij.”

De Rebellen van de Bunnikside

De Rebellen van de Bunnikside

Stemmen

De verkiezing Voetbalboek van het Jaar is een publieksprijs. Een Staantribune-jury heeft vijftien boeken geselecteerd, waarop je via deze website kunt stemmen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking is op zaterdag 14 maart, vanaf 15.00 uur, bij boekhandel Donner in Rotterdam. Alle boeken worden in het zonnetje gezet en de top 3 wordt bekendgemaakt. De uitreiking is uiteraard voor iedereen vrij toegankelijk.

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...