De opkomst en ondergang van SC Amersfoort

Er was een tijd dat Amersfoort een eigen profclub had. Eerst speelde HVC in de Eerste Divisie en later SC Amersfoort. De club speelde tien seizoenen in het betaald voetbal, van 1973-1974 tot 1982-1983. In het laatste seizoen werd SC Amersfoort na vijftien speelronden vanwege faillissement uit de competitie gehaald.

Bol.com

In het tweede seizoen eindigt SC Amersfoort nog als twaalfde, de hoogste klassering in de (korte) clubgeschiedenis. De seizoenen daarna gaat het echter bergafwaarts. De resultaten worden minder, mede doordat de club amper beschikt over fullprofs, en als gevolg daarvan lopen de toeschouwersaantallen hard achteruit.

“Amersfoorters waren eigenlijk enorme gloryhunters”, zegt voormalig supporter Joost Overduin (54), tevens een van de vormgevers van Staantribune. “In tijden dat het goed ging, zat er soms wel achtduizend man op de tribune, maar wanneer Amersfoort driemaal op rij verloor, keerden veel mensen de club hun rug toe.”

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

SC Amersfoort

Tekenend is een reportage van Harry Vermeegen van het VARA-televisieprogramma Voetbal ’80. De club heeft al weken niks gewonnen, als de sportjournalist – in de winter, dat wel – op bezoek komt in Amersfoort. Op Sportpark Birkhoven is een plukje mensen te bekennen en in een gietijzeren emmer zitten drie verkochte kaartjes.

Bol.com

“Dat kan ook zijn omdat een deel van de supporters gewoon gratis naar de wedstrijd keek, haha”, lacht Overduin. “Er zat ergens een gat in een hek. Heel veel jongens van mijn leeftijd, destijds een jaar of dertien, veertien, kropen daardoorheen. Mijn broertje Niek, mijn vrienden en ik niet. Wij waren beschaafde jongens en betaalden gewoon. Een kaartje kostte maar 1 gulden 50 voor onze leeftijdscategorie.”

Die kochten de jongens bij Ria Vos, die meer dan twintig jaar als vrijwilliger voor HVC en later SC Amersfoort werkte. Eerst als kassajuffrouw en daarna ook als stadionspeaker. “Er waren vaak mensen die wilden afdingen”, vertelt Vos. “Wilden ze maar 2,50 betalen in plaats van 2,75, maar dat liet ik niet toe. We hadden het geld hard nodig.”

Hypermodern sportcentrum

SC Amersfoort zit namelijk nog steeds met schulden (ruim drie ton) van voorloper HVC. Dat ziet ook Hans Vahstal, een flamboyante en ambitieuze Amersfoortse projectontwikkelaar met een voetbalhart, die in 1975 als financieel adviseur in de club stapt. Hij is er echter ook afwisselend manager, bestuurslid, sponsor en uiteindelijk zelfs eigenaar van negen contractspelers.

“Maar mijn bijdrage aan SC Amersfoort bestond vooral uit tijd en energie”, aldus Vahstal (inmiddels dik in de zeventig) in een bijlage die Voetbal International in 2004 uitbracht ter gelegenheid van vijftig jaar betaald voetbal in Nederland. Hij wil SC Amersfoort naar een hoger niveau tillen en denkt dat te kunnen realiseren met onder meer een hypermodern sportcentrum.

Bol.com

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

SC Amersfoort in 1976-1977

© Pro Shots

“Ik was de eerste in Nederland die in de gaten had wat de potentie van een multifunctioneel stadion zou kunnen zijn. Maar zoals vaker in mijn leven had ik een visie op een moment dat anderen daar nog lang niet aan toe waren. Ik wilde bij Birkhoven bijvoorbeeld een sanadome maken, zeg maar een hotel met alle medische faciliteiten. Het totaal was een fantastisch, zeer goed onderbouwd en volledig gefinancierd plan, waarmee Amersfoort naam en faam had gemaakt als ik de medewerking had gekregen.” Die krijgt hij dus niet.

Loze beloftes van de gemeenteraad

“In de gemeenteraad zat de grootste oppositie. Diverse VVD-raadsleden hadden grote belangen in de hockeyclub AMHC. Zij maakten iedereen lekker met toezeggingen dat Birkhoven hét nationale hockeystadion zou worden. Er wordt nu inderdaad gehockeyd en de gemeente heeft daar miljoenen in geïnvesteerd, maar van die geweldige beloften is nooit wat terechtgekomen.”

Lees het hele verhaal van SC Amersfoort in Staantribune #46, na te bestellen in de webshop.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Bol.com

SC Amersfoort

Ingekomen mail

Naar aanleiding van dit artikel kregen we een mail van lezer Evert-Jan van den Berg:

Wat een mooi verhaal over SC Amersfoort in Staantribune nummer 46! In mijn jeugdjaren ben ik daar vaak geweest met mijn vader. Tot mijn verbazing zag ik een foto van mijzelf in het artikel staan. Ik loop daar samen met mijn jeugdvriendje Peter naar het stadion toe. Het is de wedstrijd SC Amersfoort tegen SC Cambuur 0-0 op 18 mei 1980.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

SC Amersfoort

Leuk om deze foto in het artikel te zien. Hij is namelijk door mijn vader genomen. Hij heeft mij jarenlang naar SC Amersfoort meegenomen, dus het zou mooi zijn om hem de fotocredits te geven die hem toehoren. Jan van den Berg zou het prachtig hebben gevonden om met deze foto in Staantribune te staan.”

Bij deze rechtgezet, Evert-Jan!

terug naar overzicht

Lees verder...