De Groundhop: San Lorenzo – Newell’s Old Boys

Staantribune-lezer Ron Coppens maakte samen met twee voetbalmaten de droomtrip voor elke groundhopper: een voetbalreis van twaalf dagen door Argentinië, waar zij maar liefst achttien wedstrijden bezochten. In aanloop naar de Groundhopdag op zaterdag 30 maart in De Adelaarshorst in Deventer, plaatsen we elke dag een deel uit Rons dagboek. Dit keer: San Lorenzo – Newell’s Old Boys.

Bol.com

San Lorenzo. Veel over gehoord en gelezen. De club behoort tot samen met Boca Juniors, River Plate, Racing Club en Independiente tot de Grote Vijf, maar werd altijd als het lachertje gezien, omdat San Lorenzo nog nooit een Copa Libertadores had gewonnen. In 2014 veranderde dat en kon de club zich gaan meten met de andere vier. De Copa Sudamericana (vergelijkbaar met de Europa League) wonnen ze al eens in 2002.

De oorsprong van de club ligt in de wijk Boedo, waar we een dag voor de wedstrijd de tickets kochten. Op de plek van het oude stadion staat nu een grote Carrefour. In 2014 won San Lorenzo een rechtzaak waarin werd bepaald dat Carrefour het land moest terugverkopen aan de club. San Lorenzo wil namelijk erg graag terug naar Viejo Gasometro.

Nuevo Gasometro

Estadio Pedro Bidegain, oftewel Nuevo Gasometro, ligt aan de rand van Bajo Flores, een meer dan gevaarlijke wijk van Buenos Aires. De buurt ligt pal achter de hoofdtribune. De club heeft de voetbalbond AFA officieel verzocht om zoveel mogelijk wedstrijden te plannen bij daglicht, omdat de eigen supporters nog wel eens werden beroofd. Met gezonde spanning gingen we dus naar de wedstrijd. De wijk zag er inderdaad niet al te best uit, met veel zandpaden in plaats van wegen en huizen die je liever niet zou bewonen. We hadden een duidelijke afspraak met onze vaste taxi, zodat we na het duel meteen weer weg konden. Dat was een perfecte aanpak voor de wedstrijden waarbij we twijfelden of de wijk wel veilig zou zijn.

Dan de wedstrijd. Zo’n anderhalf uur van tevoren waren we bij het stadion. Het was een graadje of veertig en zonder dak boven je hoofd ga je dan bijna kapot. Als ware San Lorenzo-aanhanger for the day kocht ik een bucket hat, om zo mijn Hollandse witte huid nog enigszins te kunnen beschermen. Het hielp gedeeltelijk en als een half doorbakken garnaal verlieten we het stadion bij een 1-1 eindstand.

Bol.com

San Lorenzo kent een enorm slecht seizoen. Vorig jaar was de club nog derde, maar dit jaar bevindt San Lorenzo zich in de onderste regionen. Het Argentijns degradatiesysteem werkt op basis van gemiddelden van de laatste drie seizoenen. Het voordeel is dat San Lorenzo daardoor dit jaar niet kan degraderen. Het nadeel is dat dit seizoen drie jaar voelbaar zal zijn en de club de komende twee jaar dus echt aan de bak moet, anders degradeert het vrijwel zeker in een van de volgende seizoenen.

Lees ook in deze serie over groundhoppen in Argentinië: Rosario Central – River Plate, Vélez Sarsfield – Colón de Santa Fe, San Lorenzo – Newell’s Old Boys, Op bezoek bij Almagro en Banfield, Racing Club – Godoy Cruz, Boca Juniors – Atletico Tucumán, Club Sportivo Italiano – Victoriano Arenas, Lanús – Rosario Central, Huracán en de Avellaneda Derby, El Monumental van River Plate en een bezoek aan Newell’s Old Boys.

terug naar overzicht

Lees verder...