De Groundhop: Robur Siena – AC Mantova

Elke week plaatsen we een ingezonden groundhopverhaal. Deze week van Staantribune-volger Mark de Haan, die ging groundhoppen in Italië.

Bol.com

Afgelopen zomer was ik met vrienden op vakantie in Umbrië. Van tevoren hadden we bedacht om Siena te bezoeken. De stad staat vooral bekend om het prachtige plein Piazza del Campo en Duomo Santa Maria, de schitterende kathedraal. Door deze trekpleisters is de stad zeker de moeite waard om te bezoeken.

Maar ook een groundhop bij Robur Siena, dat in de Serie C uitkomt, stond op het programma. En wel een duel tegen Serie D-club AC Mantova, in de eerste ronde van de Coppa Italia. Ik kende AC Siena nog van de tijd dat ze in de Serie A speelden, maar is in 2014 door een faillissement teruggezet naar de Serie D. De club heeft toen een doorstart gemaakt onder de naam Robur Siena.

Tickets

Nadat we een hapje hadden gegeten in een van de vele restaurants aan de Piazza del Campo liepen we ruim op tijd naar het stadion, omdat we nog geen ticket bemachtigd hadden. Eenmaal aangekomen, stond er welgeteld één loket bij het stadion, waar tickets konden worden gekocht. We hadden geen minuut later moeten komen, want de rij werd langer en langer en de Italiaanse dame in het loket had duidelijk geen haast. Nadat we de tickets binnen hadden en nog even hadden rondgelopen, besloten we het stadion te betreden.

Stadio Artemio Franchi

Stadio Artemio Franchi (niet te verwarren met het stadion van Fiorentina dat dezelfde naam heeft) biedt plaats aan bijna 15.000 man. Althans, dat bood het in het verleden. Want toen we het stadion binnenliepen, zagen we meteen al dat verschillende tribunes afgeschreven zijn en er nog slechts voor de vorm staan. Alleen de hoofdtribune (waar wij zaten), de tribune met fanatieke aanhang van Siena (aan onze linkerzijde) en het uitvak aan onze rechterzijde waren nog in gebruik. Verder ligt rondom het veld een zeer verouderde sintelbaan, wat de vergane glorie van het stadion helemaal afmaakt.

Bol.com

Hoogtepunten van de wedstrijd waren de twee oliedomme rode kaarten voor Siena, waardoor ze na een uur spelen nog maar met negen man op het veld stonden, en de twintig uitsupporters van Mantova die er een feestje van maakten. Zeker na de 0-2, waarna de wedstrijd gespeeld was. De frustratie droop ervan af bij de spelers van Siena en het Italiaanse gemopper vanaf de tribunes versterkte dat. Na de troosteloze nederlaag liepen de tribunes die wel in gebruik waren, dan ook gauw leeg en keerde iedereen huiswaarts.

Voor het mooie voetbal hoef je niet naar Siena. Maar voor een prachtige stad, gecombineerd met een groundhop met Italiaanse tackles in een vervallen en leeg stadion ben je bij Robur Siena aan het juiste adres!

Heb jij ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

terug naar overzicht

Lees verder...