De Groundhop: El Monumental van River Plate

Staantribune-lezer Ron Coppens maakte samen met twee voetbalmaten de droomtrip voor elke groundhopper: een voetbalreis van twaalf dagen door Argentinië, waar zij maar liefst achttien wedstrijden bezochten. In aanloop naar de Groundhopdag op zaterdag 30 maart in De Adelaarshorst in Deventer, plaatsen we elke dag een deel uit Rons dagboek. Dit keer onder meer een bezoek aan El Monumental van River Plate.

Bol.com

Voor een van mijn medereizigers zat de trip erop, maar met z’n tweeën keken we nog uit naar drie wedstrijden in twee dagen, te beginnen in stadion El Monumental van River Plate. Na twee gelijke spelen was winst noodzakelijk voor River Plate, wat ook gebeurde (2-1). El Monumental heeft net als La Bombonera iets magisch. Het Nederlands Elftal verloor hier de WK-finale van 1978, maar in veel andere opzichten is het gewoon top om het te bezoeken. Een schitterend gezicht is het om vanuit het stadion elke vijf minuten een vliegtuig te zien landen. Die landing hebben wij met onze trips naar Rosario ook tweemaal gemaakt en het uitzicht dan is echt geweldig.

De sfeer was overigens wel apart. River Plate is een beetje een club van de rijken, maar de macht van de Barras Bravas is ook hier enorm. Sinds de problemen rondom de finale van de Copa Libertadores zijn honderden supporters van de harde kern niet welkom. Hun vak wordt nog steeds leeg gelaten, zoals je kunt zien aan de open plek op de tweede ring achter het doel op de foto hierboven. De sfeer is daardoor ook erg timide. Er wordt maar zelden een lied ingezet. Het contrast met de overige wedstrijden in de Superliga was dan ook groot.

Defensa y Justicia – Boca Juniors

Na de wedstrijd moesten we snel de taxi in richting Florencio Varela, wat zo’n 75 minuten rijden was. We werden vreemd aangekeken in Florencio Varela. Veel mensen spraken ons aan dat we moesten oppassen. Een paar dagen voor de wedstrijd waren we er al een keer heen gereden om tickets te kopen voor , een regelrechte topper midden in een sloppenwijk van Buenos Aires. Een ontmoeting tussen de nummer 2 en de nummer 3 van de ranglijst. Daar moet je toch bij zijn?

Defensa y Justicia - Boca Juniors (0-1)

De taxi zette ons drie blokken voor El Monumental af en met enige zenuwen liepen we verder. Over zandpaden, langs krotten, langs mensen zonder tanden, hopend dat ze ons niet zouden aanspreken. Gelukkig bleven we ongedeerd en bereikten we de hoofdweg, waar veel politie stond.

Bol.com

Het stadion betreden was vanaf hier dan ook geen echte zorg meer, behalve dat er duizenden vreemde beesten ter grootte van kevers rondvlogen. Volgens gids Remi was dat het ongedierte van de achterstandwijken. Een vrij aparte setting dus en dan te bedenken dat het grote Boca Juniors hier met knikkende knieën naartoe moet.

Eenmaal in het stadion wandelt Carlitos (Carlos Tévez) op een paar meter afstand van ons over het veld. En… WAT EEN VOETBAL! Defensa y Justicia speelde zo ontzettend goed, technisch én agressief dat Boca Juniors helemaal niets in te brengen had. Het was de eerste wedstrijd tijdens deze trip dat ik echt goed naar het voetbal zelf keek. Maar desondanks won Boca Juniors met 0-1 door een goal van good-old Tévez.

Met gepaste zenuwen verlieten we het stadion weer. Gelukkig hadden we per Whatsapp de locatie van de taxi doorgekregen en hoefden we maar één blok zandpad te pakken. Maar nu wel in het pikdonker, geen straatlantaarns en vreemde mensen om ons heen. Van binnen huilden we van geluk dat we in de taxi zaten en zelfs toen waren we nog licht zenuwachtig, totdat we de wijk helemaal uit waren. Toch mooi om meegemaakt te hebben.

Een eventueel kampioensfeestje zou in deze wijk best wel eens doden kunnen opleveren. Later hoorde ik dat in die week vóór de wedstrijd in de Copa Sudamericana tegen Botafogo een groep harde kern was opgepakt met messen en geweren. Gelukkig lazen we dat achteraf. Zoals we in Brabant zeggen: achteraf is mooi wonen.

Lees ook in deze serie over groundhoppen in Argentinië: Rosario Central – River Plate, Vélez Sarsfield – Colón de Santa Fe, San Lorenzo – Newell’s Old Boys, Op bezoek bij Almagro en Banfield, Racing Club – Godoy Cruz, Boca Juniors – Atletico Tucumán, Club Sportivo Italiano – Victoriano Arenas, Lanús – Rosario Central, Huracán en de Avellaneda Derby, El Monumental van River Plate en een bezoek aan Newell’s Old Boys.

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...