De Grote Derby: Royal Antwerp – Beerschot

Antwerpen herbergde na de Tweede Wereldoorlog nog slechts één keer de landskampioen, en dat is alweer 65 jaar geleden. Een tijdlang was het zelfs niet vanzelfsprekend dat beide Antwerpse profclubs op het hoogste niveau acteerden. Maar dit seizoen is De Grote Derby er weer in de eerste klasse. Staantribune ging voor nummer #39 de sfeer peilen in Antwerpen.

Bol.com

“We spreken over de moeder aller Belgische voetbalderby’s”, aldus Beerschot-supporter Danny Geerts, die meerdere boeken schreef over zijn ‘mannekes’. Het is een echte geografische derby, blijkt uit een volwaardige scriptie, ingediend aan de Universiteit Antwerpen. Religieuze factoren spelen geen rol, supporters van beide ploegen hebben een vergelijkbare politieke kleur en ook economisch is er geen groot verschil. Voor wie je bent, hangt grotendeels af van waar je geboren bent. Ten zuiden van het stadscentrum kleurt de kaart paars, erboven is hij rood.

Royal Antwerp

Ploeg van ’t Stad

“Het is altijd een derby geweest op het scherp van de snede, al is er altijd ruimte voor het ludieke. Toen Joren Dom hier in 2017 transfervrij tekende, hadden we dat op Facebook staan. Een foto van Joren in Antwerp-shirt met ‘Joren Dom’, ernaast een in Beerschot-tenue met ‘Joren Slim’. Zulke gein, ja. Ik heb er ook geen probleem mee om toe te geven dat Antwerp momenteel veel beter is. Maar ja, zij hebben vier landstitels en wij zeven, dus wie is de ploeg van ’t Stad? Beerschot! We moeten nu alleen wat achterstand inhalen.”

“Een tijdlang was de derby het enige dat telde, dat gold voor ons en voor Antwerp. Ik ga naar Beerschot vanaf 1967. Het derbygevoel groeide. Als je die wedstrijden won, dan was het seizoen geslaagd. Bij de supporters leeft dat nog echt, voor de spelers is het meer een wedstrijd als alle andere. Ik heb legendarische herinneringen overgehouden. In 1988 wonnen we hier met 5-1, en het was op een vrijdagavond. De eerste wedstrijd ooit die live op tv werd uitgezonden in België, op de BRT. Bij ons was Barry Hughes trainer, bij Antwerp Georg Keßler. Simon Tahamata speelde hier toen.”

“En eind 2002 verloren we daar met 5-3 na een 0-3-voorsprong, een legendarische wedstrijd.”

Bol.com

Kabouter Eddy

En dan is er de derby van Kabouter Eddy. Geerts wrijft zich in de handen over het verhaal. “In 2003 had Beerschot een elftal met veel kleine spelers. Samen met toenmalig teammanager Eric Verhoeven (thans café-eigenaar, red.) had trainer Marc Brys een list bedacht. Brys beweerde dat Antwerp onze jongens ‘kabouters’ had genoemd. Op de wedstrijddag had Eric een kabouter mee. Hij is toen als eerste uit de spelersbus gestapt en heeft die ongezien in de kleedkamer gezet.”

“Toen Brys en de spelers binnenkwamen, stond er dus een kabouter op tafel. Brys speelde natuurlijk dat hij woedend was en schopte dat ding de kleedkamer door. We wonnen met 0-4 en na afloop voerden onze spelers de kabouterdans op voor hun hoofdtribune. De kabouter heet sindsdien Kabouter Eddy, naar Antwerp-voorzitter Eddy Wauters. De kabouter krijgt een ereplekje in ons toekomstige clubmuseum.”

Lees het hele verhaal over De Grote Derby tussen Royal Antwerp en Beerschot, in Staantribune nummer 39, dat geheel in het teken staat van voetballand België, (na) te bestellen in de Staantribune Webshop.

De Grote Derby: Antwerp - Beerschot

Foto’s: Pro Shots

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...