Het is een niet-alledaags gezicht in het Antonis Papadopoulosstadion van Anorthosis Famagusta in Larnaca. Waar de voetballers op de voorgrond hun wedstrijd afwerken, hangt achter hen een enorm billboard. Op de afbeelding zijn vervallen flats te zien, een strand en prikkeldraad. Daarnaast staat in het Grieks: ‘Famagusta, nooit vergeten.’
Anorthosis Famagusta zwerft al een kleine vijftig jaar over het zuiden van Cyprus. Anorthosis is een omnisportvereniging, waar supporters net zo makkelijk de handbal-, volleybal- of voetbaltak volgen, zolang de spelers maar spelen met de blauwe feniks op hun borst.
Tijdelijk huis
Sinds 1974 is het voor de inwoners van Famagusta onmogelijk om terug te keren naar hun stad. Het ooit zo succesvolle Anorthosis zwierf mee met zijn supporters over het eiland. In 1986 kreeg de club een eigen stadion, het Antonis Papadopoulosstadion in Larnaca. Voor de supporters is het een tijdelijk thuis, zij zijn ervan overtuigd ooit terug te keren naar Famagusta.
Het stadion doet Grieks aan. De muren zijn blauw met wit en boven de tribune wappert een grote Griekse vlag. Het museumpje onder de tribune is zeer de moeite waard. Op grote borden staan vergeelde foto’s uit de jaren zestig en zeventig. Het zijn foto’s van Famagusta, van hoge flats en een goudgeel strand, uit de tijd dat Famagusta het Cypriotische equivalent was van de Franse Rivièra. Naast de foto’s staat met grote letters ‘our hometown’.
De prijzenkast is gevuld met de vele bekers van de dertienvoudig landskampioen. De onderste plank is echter leeg. Op de namen van de bordjes staan de namen van de trofeeën, het jaartal en ‘lost during the Turkish invasion’.
Champions League
In 2008 beleefde Anorthosis Famagusta een uniek avontuur. Nadat de kampioen van Cyprus drie voorrondes had overleefd, bereikte Anorthosis de poulefase van de Champions League, als eerste Cypriotische club. “Ik heb zelfs gehuild toen we de groepsfase haalden. We waren zo ontzettend trots op de spelers”, zegt supporter Michaeloudes. “Wij, als kleine vluchtelingenclub, tegen die grootmachten. En het was een unieke kans om heel Europa te laten weten over onze problemen.”
Elke thuiswedstrijd, in het nationale stadion in Nicosia, legden de supporters wel een link met Famagusta. Zo veranderde het stadion tegen Werder Bremen voor even in de zo gemiste stad. Door het hele stadion heen hielden supporters doeken omhoog met daarop de flats van Varosha afgebeeld, daaronder gele linten die het strand voorstelden.
Lees het hele achtergrondverhaal over Anorthosis Famagusta van onze nieuwe schrijver Wouter Schollema in Staantribune 38, te bestellen in de webshop of natuurlijk verkrijgbaar bij een abonnement op Staantribune voor zes edities per jaar.