Cupfighter Feyenoord – De redding van een rampseizoen

Slechts acht doelpunten in vijf wedstrijden heeft Feyenoord nodig om in 1991 de KNVB Beker te winnen. Zeven daarvan zijn tegen een club uit de eerste sivisie. Voor de eerste keer sinds de dubbelslag in 1984, met Ruud Gullit en Johan Cruijff als meest aansprekende figuren, pakt de club weer een hoofdprijs. Het is de redding van een rampseizoen voor Cupfighter Feyenoord.

Bol.com

Tot en met zondag 14 maart lichten we alle boeken uit die zijn genomineerd voor de verkiezing van Voetbalboek van het Jaar 2020. Vandaag: ‘Cupfighter Feyenoord’ van Dick Holstein. Een fragment:

De tussenliggende jaren worden gekenmerkt door sportief verval en bestuurlijke malaise. Het gaat zo slecht dat zelfs het allerdonkerste scenario, een faillissement, niet volledig is uitgesloten. Op het veld gaat het niet veel beter. Er zijn seizoenen dat de afstand tot de degradatieplaatsen kleiner is dan tot het kampioenschap.

Bekerwinst

In de competitie is het dieptepunt de elfde plaats in het seizoen 1989-1990. En in de beker lukt het slechts één keer om de kwartfinale te halen. In de andere seizoenen vliegt Feyenoord er nog eerder uit.

Eerste ronde: Vrij
Tweede ronde: SC Heracles – Feyenoord 0-1
Derde ronde: Feyenoord – NAC 2-1
Kwartfinale: Dordrecht’90 – Feyenoord 1-3
Halve finale: PSV – Feyenoord 0-1
Finale: Feyenoord – BVV Den Bosch 1-0

Bol.com

Scoreverloop: 8′ Witschge 1-0
Scheidsrechter: Blankenstein
Toeschouwers: 48.000.
Geel: Jan Gösgens (BVV Den Bosch)
Opstelling: Ed de Goey, Ulrich van Gobbel, John Metgod, John de Wolf, Henk Fraser, Arnold Scholten, Ioan Sabau, Rob Witschge, Gaston Taument, Jószef Kiprich (79. Stanislav Griga), Regi Blinker.

Onhoudbaar

Het tij keert als Jorien van den Herik zich als bestuurslid over de financiën buigt en Wim Jansen als interim-coach in de dug-out de plaats inneemt van het ontslagen trainersduo Pim Verbeek/Gunder Bengtsson. Hun positie is onhoudbaar geworden door een beschamende nederlaag (6-0) tegen PSV.

Om in de halve finale te komen worstelt Feyenoord zich langs SC Heracles, NAC en Dordrecht’90: drie subtoppers uit de Eerste Divisie. De weg naar de finale loopt via Eindhoven, waar PSV in eigen huis dient te worden uitgeschakeld, op voorhand een vrijwel onmogelijke opgave. De Brabanders hebben vijf dagen eerder thuis afgerekend met Ajax en staan aan kop van de Eredivisie. Feyenoord bivakkeert op de veertiende plaats, met slechts drie overwinningen in 23 competitiewedstrijden. Nauwelijks meer dan 10.000 supporters weten de weg naar thuiswedstrijden in De Kuip nog te vinden. De ploeg scoort gemiddeld één doelpunt per duel. De zorgen zijn enorm.

De tegenstander in de finale is vooraf al bekend. BVV Den Bosch heeft Roda JC verrassend uit de beker gegooid na het nemen van strafschoppen. De winnaar van PSV – Feyenoord weet dus al dat het zich kan opmaken voor een eindstrijd tegen club van het tweede niveau.

John de Wolf houdt Romario in bedwang, Henk Fraser maakt John Bosman onschadelijk en John Metgod als laatste slot op de deur. Zo zet Jansen het neer. Voorin krijgen Gaston Taument, Jószef Kiprich en Regi Blinker de opdracht om voor gevaar te zorgen. De strategie werkt. PSV heeft een veldoverwicht, maar speelt te traag en loopt zich steeds vast in de Rotterdamse fuik. Feyenoord komt beter in de wedstrijden en neemt in de 52e minuut de leiding.

Bol.com

De uitblinkende Kiprich geeft een diepe pass op Fraser, die zijn opdracht in de verdediging even laat voor wat die is. Met een vloeiende beweging omzeilt hij Hans van Breukelen en schuift de bal in het doel. Daarna kan de zege nog groter uitvallen. Maar Feyenoord mist kansen en mag zich beklagen dat het tot twee keer toe geen strafschop krijgt van scheidsrechter Jef van Vliet, die geheide overtredingen over het hoofd ziet.

Supporters op het veld

De finale tegen BVV Den Bosch is slecht en rommelig. De enige treffer komt al na acht minuten van de voet van Rob Witschge, waarna het ‘tien-tien-tien’ door de Kuip schalt. Daar komt niets van terecht, het spel is niet om aan te zien. De wedstrijd wordt in de slotfase drie keer onderbroken: twee keer omdat supporters het veld op rennen en één keer omdat geen reservebal voor handen is, nadat de wedstrijdbal door fans is lek gestoken. Van een uitgebreide huldiging kan door het rumoer geen sprake zijn. Bondsvoorzitter Jo van Marle duwt de beker in handen van aanvoerder John Metgod, die op weg naar de catacomben is.

BVV Den Bosch is zo verbolgen over de slotfase van de finale, dat het een kort geding aanspant tegen de KNVB en aanvoert dat de wedstrijd is gestaakt toen Feyenoord-supporters op het veld liepen. De Brabanders willen de resterende minuten uitspelen. De juridische actie haalt niets uit, sterker nog: de UEFA sluit BVV voor drie jaar uit van Europees voetbal omdat het zich tegen de regels in heeft gewend tot de burgerrechter.

In Rotterdam maakt geen mens zich druk om het Bossche protest. De Coolsingel stroomt voor het eerst sinds 1984 weer vol en bejubelt de niet verwachte hoofdprijs. Het rampseizoen van cupfighter Feyenoord is gered.

Stemmen

De verkiezing Voetbalboek van het Jaar is een publieksprijs. Een deskundige Staantribune-jury heeft vijftien boeken geselecteerd waarop je kunt stemmen. Stemmen kan hier!

Bol.com

Cupfighter Feyenoord is geschreven door Dick Holstein. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Bol.com.

Cupfighter Feyenoord

terug naar overzicht

Lees verder...