Column: Studio Voetbal is een beetje Studio Arnhem geworden

In de categorie Real Madrid of Barcelona, McDonald’s of Burger King en Katja of Birgit Schuurman: Studio Voetbal of VI? In mijn ouderlijk huis keken we beide, met een duidelijke voorkeur voor VI. Maar Studio Voetbal is inmiddels bijna Studio Arnhem geworden.

Bol.com

Die voorkeur had met afkeur te maken, mijn vader sprak over Studio Ajax. “Vitesse wint van Ajax en ze praten alleen maar over Ajax!” (Kaal)hoofdschuldige was volgens pa de presentator, die doorzichtig liet doorschemeren dichtbij de hoofdpersonages te staan (“Ik heb Johan gebeld op zijn geheime nummer”) en wiens vragen verkapte meningen waren (“Moet Ajax niet met de punt naar voren spelen?”).

Toen Tom Egbers de vertrokken Jack van Gelder verving verdween de kritiek niet. Het programma oogde soms als een warrig geleide redactievergadering, waarbij mannen als Sjoerd Mossou (kijkt alsof hij net iets zuurs heeft doorgeslikt) en Willem Vissers niet het charisma hebben van de gestopte Hugo Borst. Op het dieptepunt (schater)lachte VI – René van der Gijp – de concurrentie letterlijk uit, met De Witte Chinees (Arno Vermeulen) als symbolisch mikpunt.

Comeback

Het kan verkeren. VI ligt zwaar onder vuur, Studio Voetbal is bezig aan een comeback. Recent sprak ik presentator Sjoerd van Ramshorst, met wie ik ooit studeerde. Na het ophalen van oude herinneringen, complimenteerde ik Van Ramshorst. Sinds hij het zondagavondprogramma heeft overgenomen, gaat het beter.

Van Ramshorst vertelde dat hij achter de schermen “voor de grap plat Ernums praat” met Marcel van Roosmalen, die De Korte Corner inspreekt. Van Ramshorst is geboren in Arnhem, net als Van Roosmalen, die Arnhem en de Arnhemmer regelmatig cultiveert in zijn NRC-columns.

Bol.com

Naast Van Ramshorst en Van Roosmalen is er nog iemand in de NOS-studio die “plat Ernums” kan: oer-Arnhemmer Theo Janssen bemachtigde afgelopen seizoen een basisplaats aan tafel. Nieuwsgierig als ik altijd naar Theo ben, zei Van Ramshorst blij te zijn dat Janssen zijn contract bij de NOS heeft verlengd. “Theo is inhoudelijk sterk, komt snel to the point en niet onbelangrijk: hij heeft humor, net als Pierre van Hooijdonk en Rafael van Vaart. Alle drie aardige gozers, heel normaal ook.”

Studio Arnhem

Toen dacht ik: Raffie van der Vaart, die beschouwen we in Arnhem als een van ons sinds hij met zijn Arnhemse vriendin – tophandbalster Estavana Polman – een huis heeft gekocht in wat we hier liefkozend “onze kutstad” noemen. Door mijn Arnhemse bril bezien is Studio Voetbal uit de gracht getrokken door mannen die wat met de Gelderse hoofdstad hebben.

Van ‘Studio Ajax’ kan Studio Voetbal niet meer worden beticht, sinds Van Roosmalen de Amsterdammers neersabelde vanwege het voor te veel geld testen van stadions in Qatar waar het bloed uit de airco’s druipt. Van Ramshorst toonde zich tevreden met de columns van Van Roosmalen (“Hij weet de vinger vaak heel goed op de zere plek te leggen”), juist omdat ze niet “door iedereen in de voetballerij worden gewaardeerd.”

Conclusie: Studio Voetbal is een beetje Studio Arnhem geworden. Over zijn eigen bijdrage sprak Van Ramshorst zich ‘Arnhems’ uit. Dat zit zo: Arnhemmers zijn geen ‘opscheppers’, maar ‘afscheppers’. Wij halen liever een schepje van onszelf af, want in Arnhem sta je voor lul als je het zichtbaar met jezelf getroffen hebt. Van Ramshorst bleef bescheiden, vindt zichzelf geen groot talent, niet iemand die alles zomaar uit zijn mouw schudt, zoals bijvoorbeeld voorganger Mart Smeets, een virtuoze verhalenverteller. Smeets is overigens geboren in… Arnhem.

Header: still uit NOS Studio Voetbal

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...