Boekpresentatie Terraces & Floodlights 2

Sportpark Berg & Bos, het fraai gelegen onderkomen van verdwenen profclub AGOVV in Apeldoorn, was zaterdag het toneel van de boekpresentatie van Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van Joris van de Wier. Zijn boek is niet alleen een terugblik op een bijzonder seizoen, dat we hopelijk nooit meer hoeven meemaken, maar ook een reisgids.

Bol.com

Terraces & Floodlights 2 is alweer het negende boek van de 43-jarige Brits voetbalexpert, na het gelijknamige eerste deel dat hij in eigen beheer uitgaf en al jaren een collector’s item is, Glorious Hearts, Van Middlesbrough naar Millwall (reeds uitverkocht), Pot 6 – Op bezoek bij de voetbaldwergen van Europa (uitverkocht), Voetbalstad Liverpool, Voetbalstad Berlijn (uitverkocht), Voetbalstad Buenos Aires Deel 1 en Deel 2. Zoals het een bestsellerauteur betaamt kwam de auteur, die vanwege de coronamaatregelen voor het eerst sinds september 2020 weer in Nederland was, fashionably late op zijn eigen boekpresentatie.

Tiende niveau

Na een inleidend praatje van Staantribunehoofdredacteur Jim Holterhuës vertelde Van de Wier aan de 40-45 aanwezigen – meer was vanwege de coronamaatregelen helaas niet toegestaan – hoe hij in het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 van de nood een deugd had gemaakt. Hij reisde naar alle uithoeken van het eiland om toch maar voetbal te kunnen zien. “Wedstrijden bezoeken op de hoogste niveaus van het Engelse voetbal zat er vanwege de COVID0-maatregelen vrijwel niet in. Dus ik heb vooral wedstrijden onder het tiende level, in allerlei dorpjes en stadjes bezocht. Soms kwam ik op pittoreske plekken, het zogeheten grassroots football, zoals je ook op de foto’s in het boek kunt zien.”

Hij begon zijn seizoen in het Victoriaanse modelstadje Saltaire in Yorkshire, dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Van de Wier eindigde in het Schotse gehucht Lugar. In de tussentijd speelde Van de Wier mee in de laatste wedstrijd op Bootham Crescent, waar hij het shirt met het vedettenummer 14 droeg, door zijn medespelers werd aangesproken met ‘Johan’ en zelfs tot aanvoerder werd gebombardeerd.

Boekpresentatie Terraces & Floodlights 2

Achttiende divisie

Ook vertelde de schrijver dat hij in een tot stadion omgebouwde steengroeve stond. En regelmatig vanuit bosjes illegaal naar wedstrijden stond te gluren. Daarnaast kwam Van de Wier tijdens zijn trips op bijzondere plekken, zoals het potloodmuseum in het Lake District, de beste chippy van het Verenigd Koninkrijk, het Engelse Atlantis, zowel het meest zuidwestelijke als noordoostelijke punt op het Britse vasteland, het hoogstgelegen treinstation in Groot-Brittannië en talloze pittoreske whiskydorpen in de Highlands.

Bol.com

“Ik moest de lat wel steeds lager leggen om toch voetbal te kunnen zien. Op een gegevens moment stond ik zelfs omringd door schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Tja, een junkie heeft toch z’n shot voetbal nodig”, grapte Van de Wier. Of er ooit een Terraces & Floodlights 3 komt, weet Van de Wier nog niet. “Dat voelt een beetje als Police Academy 3. Maar zeg nooit nooit. Wellicht dat ik mij dan meer concentreer op Schots voetbal.”

Missie aan de Mersey

Het eerste exemplaar van het boek overhandigde Van de Wier aan een andere aanwezige anglofiel, Tom van Hulsen. De oud-hoofdredacteur van Voetbal International, enigszins verbaasd om zoveel eer, vertelde zelf over zijn laatste boek Missie aan de Mersey, hoe de bescheiden Utrechtse keeper John Achterberg uiteindelijk de wereldtop bereikte bij Liverpool FC. Het boek kreeg de afgelopen weken al veel aandacht van diverse media, waaronder Veronica Inside, Langs de Lijn, Spijkers met Koppen en AD en diverse lokale en regionale media, zoals de Stentor.

Van Hulsen was zelf enige weken geleden in Liverpool, waar hij het boek overhandigde aan trainer Jürgen Klopp. Ook poseerde hij met Achterberg en het boek op de middenstip van Anfield, waarmee een jongensdroom in vervulling ging.

Berg & Bos

Maar stiekem kwamen de meeste bezoekers van de boekpresentatie helemaal niet voor het praatje over beide boeken of de signeersessie van de in Schotland wonende Tilburger, maar voor Sportpark Berg & Bos, het fraai gelegen onderkomen van verdwenen profclub AGOVV.

Ook meesterfotograaf Marco Magielse had afgelopen zaterdag meer oog voor de omgeving dan voor het boek van zijn vinckende vriend, zo bewijst de fotoreportage hieronder. De aanwezigen van de boekpresentatie konden het sportpark officieel vincken met de bekerwedstrijd tussen derdeklassers AGOVV en Advendo ’57. De mannen uit Apeldoorn wonnen eenvoudig met 4-1.

Terraces & Floodlights 2 is vanaf donderdag 18 november te bestellen bij de betere boekhandel en nu al in de Staantribune Webshop, net als Missie aan de Mersey.

Bol.com

Terraces & Floodlights 2

terug naar overzicht

Lees verder...