Farewell Bootham Crescent, York City FC

Stadion Bootham Crescent van York City FC is verouderd, maar qua locatie – vlak bij het treinstation en het centrum – is het perfect. Tony Cole is fanatiek supporter van York City en op Twitter actief onder de naam Yorktone. Hij plaatst sinds twee jaar schitterende foto’s op zijn account van het stadion en de supporters.

Bol.com

“Het is een van de favoriete awaydays van veel uitsupporters”, zegt hij over het stadion. “Mensen pakken de trein en maken er vaak een weekendje van. Kunnen ze de ene dag de stad bezoeken en de andere de wedstrijd.”

Dat zal een stuk minder worden als York City binnenkort een nieuw stadion betrekt. Cole: “Het nieuwe stadion ligt zo ver uit de stad dat je een auto nodig hebt om er te komen. De club had Bootham Crescent moeten verbouwen en dan was iedereen tevreden geweest. Dat was in de jaren negentig ook het plan, maar is helaas nooit gebeurd. Ik twijfel sterk of ik zelf naar het nieuwe stadion ga. Het wordt een andere club als we daar spelen. York City is Bootham Crescent en Bootham Crescent is York City. Dat is een heilige twee-eenheid.”

Toeristen

Wat Cole jammer vindt, is dat na de sloop van Bootham Crescent er geen plaats meer is voor het echte York en het puur een stad voor toeristen wordt. Cole: “De binnenstad is voor bezoekers van buitenaf. Er staan prachtige gebouwen, maar die zijn logischerwijs voor iedereen en niet exclusief voor de inwoners van York. Toeristen komen vanuit Azië en Amerika om de Minster en de Shambles te bezoeken. Bootham Crescent interesseert ze geen hol.”

“Daardoor is het stadion het enige gebouw in het centrum dat echt voor de locals is”, vervolgt Cole. “Hier zie je het echte York waar gevloekt wordt en niet alles een sprookje is. Het tegenovergestelde, zou ik eerder zeggen. Het is de rauwe kant, die je voor de rest niet ziet in het centrum, dat een soort Disneyland is. Maar dat rafelrandje gaat dus verdwijnen als dit binnenkort gesloopt wordt. Dat is ook een van de redenen om alles vast te leggen.”

Bol.com

De vijftigjarige William Miller wordt zelfs een beetje emotioneel als hij over het huidige stadion spreekt. “York City hoort op Bootham Crescent. Het is dicht bij het centrum, je kunt hier lekker staan en het heeft karakter. Nieuwe stadions missen dat vaak, omdat alles zo goedkoop mogelijk moet zijn. Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk dat Bootham Crescent straks platgegooid wordt. Ik heb de as van mijn vader hier op het veld uitgestrooid nadat hij was overleden aan kanker, want dat was zijn grote wens. Dat hier huizen gebouwd worden op zijn stoffelijk overschot, vind ik heel zwaar. Hopelijk bouwen ze geen toilet op de plek waar hij ligt.”

Lees het hele artikel over York City en Bootham Crescent in Staantribune #29, te koop in onze webshop.

terug naar overzicht

Lees verder...