500 wedstrijdgedragen Oranje-shirts

Erik van Goor is een van de grootste Nederlandse verzamelaars van voetbalshirts. De Huizenaar verzamelt niet zomaar willekeurige shirts, maar vooral van het Nederlands Elftal en van FC Groningen, zijn favoriete club. Opvallend: alleen de wedstrijdgedragen tricots, de zogeheten match worn of match prepared Oranje-shirts. Jeroen Heijink en Ino Diepeveen, hosts van de Staantribune-podcast, gingen bij hem langs.

Bol.com

De verzameling van Van Goor begon tijdens het WK in 1994, toen hij een shirtje van het Nederlands Elftal ruilde met een Braziliaan. Hij kocht vervolgens een nieuw Oranje-exemplaar en zo begon zijn hobby. In eerste instantie kocht en ruilde hij willekeurige shirts, maar langzaamaan wilde hij zo veel mogelijk wedstrijdgedragen shirts in zijn bezit krijgen.

Verzamelaars

Van Goor kwam in het verzamelaarswereldje terecht, waar de mensen elkaar respecteren en volop wordt geruild. Zo kan het gebeuren dat het shirtje waar je ooit afstand van deed, later voor een veelvoud van de prijs weer in je handen komt. Nederland telt zo’n twintig tot veertig shirtsverzamelaars, maar wereldwijd zijn er veel meer. Vooral in Azië is het Oranje-shirt erg populair, maar ook een taxichauffeur uit San Francisco, met wie Van Goor contact heeft, heeft veel Nederlandse shirts in zijn bezit.

Leeuw

Het shirt van het Nederlands Elftal is regelmatig veranderd. Zo is de kleur oranje niet altijd hetzelfde geweest, het materiaal is met de tijd mee veranderd en de welbekende leeuw heeft vaak andere vormen gehad. Tegenwoordig staat hij weer in vol ornaat op de borst: een grote leeuw die angst inboezemt in plaats van het commerciële ‘keffertje’, waarbij alleen de kop van de leeuw te zien was en waarbij de elf manen symbool stonden voor de elf spelers. een verzinsel van snelle marketingjongens.

Voor de fanatieke verzamelaars zijn er ook veel dingen veranderd. De markt is ontploft en daardoor zijn er helaas veel nepshirts in omloop gekomen, maar de ware verzamelaars weten de échte exemplaren van de namaak te onderscheiden. Bijvoorbeeld aan de kleur van de vlaggetjes, het stiksel van de rugnummers of de wijze waarop het waslabel aan de binnenkant is aangebracht.

Bol.com

Shirt van Robben

Tijdens de halve finale tegen Argentinië op het WK in 2014 speelde Arjen Robben in een fanshirt (match prepared), omdat er niet veel originele shirts meer over waren. De speler uit Bedum had gedurende het toernooi al wat shirts weggegeven, waardoor hij in een shirt speelde met een prikkelend waslabel en een vlaggetje met een andere kleur blauw dan op de match worn edities.

“Ik heb wel een misser in mijn bezig gehad. Dan was ik niet helemaal scherp bij het bekijken van de details toen het werd aangeboden”, vertelt de verzamelaar. “Die bronnen komen op de zwarte lijst. Je kunt een match worn shirt het best zo dicht mogelijk bij de bron vinden: de speler zelf of de kring rondom de voetballer. Ik kan zeggen dat ik in de loop der jaren heel wat lijntjes heb weten te vinden.”

500 shirts van Oranje

Zijn verzameling telt op dit moment zo’n vijfhonderd match worn Oranje-shirts, vanaf eind jaren dertig. Bij de oudere shirts is het jaar van herkomst en door wie het is gedragen vaak minder duidelijk. Na de intrede van de rugnummers, in de jaren vijftig, is dat makkelijker geworden. “Maar ik heb een blauw shirt met gele strepen en een gele leeuw, gedragen door Jan Everse, maar ik weet nog steeds niet in welke interland of periode dat is geweest . Zo blijft de hobby altijd doorgaan. Ik vind het uitzoekwerk is vaak net zo leuk als het verzamelen zelf.”

Merken

Ook wat merken betreft kent het Oranje-shirt een lange historie. De vroegste shirts werden gemaakt door Tweka (Twentse Katoenfabriek) en daarna speelde het Nederlands Elftal in onder meer Jansen&Tilanus en in de jaren zestig nog even in Umbro. Van Goor: “De mooiste shirts komen uit het tijdperk daarna, de periode van adidas, waaronder de bekende klassieke oranje shirts met zwarte strepen en zwarte leeuw op de borst. Die staat bij voorkeur aan de linkerkant, maar het is ook wel eens voorgekomen dat de shirts niet op tijd binnen waren en er snel witte shirts en zwarte leeuwen moesten worden geregeld. Die leeuwen keken de andere kant op en werden op de rechterborst geplaatst. Of ik zo’n shirt heb? Jazeker, van Wim Jansen, gedragen in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Tunesië.”

Bol.com

Adidas versus Puma

In dezelfde tijd was een strijd gaande tussen didas en Puma. Omdat enige grote spelers uit het Nederlands Elftal onder contract stonden bij Puma dwongen zij een soort compromis af. Zo werd het logo van adidas soms afgeplakt werd met het logo van de KNVB, zoals te zien is op een foto van een trainingsjack van René van de Kerkhof.

Na de adidas-periode werd Lotto de kledingsponsor van het Nederlandse Elftal. Er kwamen drukke patronen terug in het shirt, wat onder meer te zien is bij de shirts van Aron Winter en Gaston Taument en op het uitshirt van het EK 1996 (foto shirt van Bergkamp).

Vernietigen

Tegenwoordig fabriceert Nike de shirts, wat wisselende exemplaren oplevert, al valt over smaak niet te twisten. Op de foto’s hieronder onder meer shirts van Georgino Wijnaldum (de 5-1 tegen Spanje), van Boudewijn Zenden (EK 2000 tegen Tsjechië), Philip Cocu (EK 2004 tegen Duitsland, volgens Erik de lelijkste ooit) en het absolute pronkstuk: het shirt dat Ryan Babel aan had moeten trekken als Nederland in 2010 Spanje had verslagen in de WK-finale.

Dit shirt heeft een ster en zou worden gedragen tijdens de prijsuitreiking, maar helaas kwam het niet zo ver en de shirts moesten vernietigd worden. Maar vier shirts ontkwamen hieraan en een daarvan is nu in het bezit van Van Goor.

Iconisch EK’88-shirt

Absoluut iconisch is ook het shirt van het EK 1988, het visgraten- of schubbenshirt. Onlangs werd dit shirt nog verkozen tot mooiste Oranje-shirt ooit, al zal dat wellicht te maken hebben met historisch besef. Erik heeft die van Ruud Gullit, met rugnummer tien.

Bol.com

“Wat ik mijn mooiste shirt vind? Het uitshirt van het jeugd-WK in 1983, een wit shirt met oranje krijtstreep. Ik heb die van Henk Duut. In dezelfde periode was er nog een ander uitshirt dat ik graag zou willen hebben. Die is lichtblauw met donkerblauwe krijtstrepen en een donkerblauwe driehoek die vanuit de kraag op de borst uitkomt. Dat is eenmaal gedragen door het Nederlands Elftal, dus erg lastig te verkrijgen. Het thuisshirt heb ik wel in mijn collectie.”

Wil je weten wat de andere pareltjes van Erik van Goor zijn? Luister dan naar de podcast van Staantribune via onder meer Spotify en Apple Podcasts.

Kijk ook op Eriks Instagrampagina Hemden van Oranje.

terug naar overzicht

Lees verder...