Hugo Schaper: ‘Mijn voetbalshirts zijn mijn kinderen’

Hugo Schaper (41) heeft vijf Juventus-shirts die gedragen zijn tijdens wedstrijden tegen Ajax: van Silvio Longobucco (1973), Moreno Torricelli (1996), Christian Vieri (1997), Emerson (2004) en Gianluigi Buffon (2010). Binnenkort komt het zesde erbij: het shirt dat Paulo Dybala vorige week droeg tijdens zijn invalbeurt in de Johan Cruijff Arena. Hoe komt de Hagenees aan deze shirts? En waar komt zijn liefde voor voetbalshirts vandaan?

Bol.com

Schaper, die momenteel in Italië is voor Juventus – Ajax: “Het shirt van Longobucco heb ik overgenomen van de dochter van Johnny Rep, zijn tegenstander in de Europa Cup I-finale van 1973 (1-0 Ajax, doelpuntenmaker Rep, red.). Via mijn vaste en meest betrouwbare contacten in Italië heb ik de voetbalshirts van Emerson en Buffon geregeld. Het shirt van Vieri shirt is afkomstig van Winston Bogarde. En hoe ik aan het shirt van Torricelli ben gekomen, is een prachtig verhaal.

“Daarvoor moet je eigenlijk Shirtje ruilen met Frank Evenblij kijken. Ik vertelde Frank over mijn wens om dat shirt te willen hebben. Nog geen week later trekt hij hem zo in het bijzijn van Ronald de Boer uit een Albert Heijn-tas. Die had hem dus met Torricelli geruild na de wedstrijd. Dat shirt was voor mij de heilige graal, omdat Torricelli de verpersoonlijking was van het winnen van de Champions League in 1996. De enige andere keer dat Juventus de Europa Cup I won, was in 1985 met het Heizeldrama.”

Hugo Schaper in het shirt van Moreno Torricelli uit de Champions League-finale van 1996 tegen Ajax. Juventus won na strafschoppen.

“Hoeveel Juventus-shirts ik heb in totaal? Ik tel die rekken nooit. Het gaat me om de kwaliteit, niet om de kwantiteit. Dat geldt voor alles in mijn leven: mijn voetbalshirts, werk en vrouwen.”

Waarom Juventus

“Ik moet bekennen dat ik op jonge leeftijd voor AC Milan was, omdat Gullit en Van Basten daar toen net speelden. Precies in die periode ontstond er ook een vriendschapsband tussen Juventus en Den Haag, waar ik vandaan kom. In 1993 kwam mijn held Del Piero over van Padova. Toen Buffon in 1999 ook naar Juventus kwam, ging het hard met de liefde.”

Bol.com

 

 

 

 

 

Het shirt van Buffon dat de keeper droeg in de uitwedstrijd tegen Ajax op 18 februari 2010 (1/16e finale Europa League, 1-2).

Hoe het begon

“Ik kreeg in 1989 op vakantie van een vriend van mijn broer een shirt van Real Madrid met nummer 9, van Hugo Sánchez, achterop. Vanaf dat moment was ik eigenlijk hooked. Dat shirt heb ik zo’n drie jaar lang iedere dag gedragen. Later vroeg ik altijd aan mijn vader om een voetbalshirt mee terug te nemen als hij op zakenreis ging. In de loop der jaren heb ik alle replica’s weggedaan, behalve die allereerste. Ja, het is een hobby, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Mijn voetbalshirts zijn mijn kinderen. Ik kan niet zonder ze. De meeste mensen hebben kinderen van vlees en bloed, die van mij zijn van textiel. Als mensen aan mij vragen of ik de shirts ooit zou verkopen, geef ik overigens altijd hetzelfde antwoord: ja, als mijn échte kind ziek zou zijn en ik de operatie niet zou kunnen betalen.”

Contacten

“Hoe het werkt met de contacten die ik heb? Dat loopt in eerste instantie via materiaalmannen en tussenpersonen. Het gaat meestal om shirts uit de eerste helft. Veel spelers trekken in de rust een schoon shirt aan dat ze vaak na afloop ruilen met de tegenstander. Ook worden er regelmatig shirts geveild voor goede doelen.”

Retroshirt met handtekening van Alessandro Del Piero.

“Het tweede deel van het ‘spel’ is dat een shirt gesigneerd wordt – al hoef ik niet per se een handtekening op iéder shirt. Voor een handtekening moet je in de buurt van de spelers zien te komen. Zo ben ik donateur van een goed doel waarvoor verdediger Leonardo Bonucci ambassadeur is. In die hoedanigheid heb ik bijvoorbeeld een keer met hem gegeten. Sindsdien krijg ik altijd een hand van hem. Hij is sowieso altijd bereid iets te signeren, maar ja: van hem heb ik alles al… Ik ben ook een keer met de Juventus-selectie heen- en teruggevlogen naar een Champions League-wedstrijd. En soms boek ik een kamer in het hotel waar de spelers verblijven. Het is allemaal niet heel ingewikkeld.”

Shirt van Ronaldo

“Zodra bekend werd dat Ronaldo naar Juventus kwam, heb ik direct wat lijntjes uitgegooid. Dan is het wachten en wachten… Afgelopen november was het zover: een ‘ongewassen’ shirt van de thuiswedstrijd tegen Manchester United. Overigens is Ronaldo er niet zo happig op dat zijn voetbalshirts zomaar uit de kleedkamer verdwijnen. Er wordt nog wel eens misbruik van gemaakt. Een gedragen shirt van Ronaldo op eBay is bovendien in 99,9 procent van de gevallen hartstikke nep. Een echt gedragen shirt van Ronaldo is dus zeldzaam. Sinds de komst van Ronaldo is het trouwens veel lastiger geworden om dichtbij de spelers te komen. Dat is jammer, maar wel begrijpelijk. De gekte rondom hem is echt niet normaal.”

Het ongewassen shirt van Ronaldo, gedragen in de Champions League-wedstrijd tegen Manchester United (7 november 2018, 1-2).

Ajax

Dat ik als Hagenees ook ADO-fan ben, schuurt behoorlijk met Ajax natuurlijk. Maar toch heb ik die shirts ook. Ik heb bijvoorbeeld een competitie-shirt van Cruijff met nummer 14 uit de beginjaren zeventig. En ik heb het shirt dat Dick van Dijk heeft gedragen in de Europa Cup I-finale van 1971 op Wembley tegen Panathinaikos, waarin hij de openingsgoal scoorde. Dat shirt is natuurlijk legendarisch, maar daar ga ik never nooit in poseren.

Bol.com

Auteur Nils Adriaans in Ajax-shirt

“Wat Ajax in Madrid deed, was ongekend. Maar Real is dit jaar los zand. Juventus is juist heel gedisciplineerd en heeft meer kwaliteit dan Ajax, maar wordt al een tijdje geplaagd door blessures. Zonder Chiellini waren ze in Amsterdam achterin kwetsbaar en ook middenvelder Emre Can werd erg gemist. Ik hoor net dat Chiellini er wederom niet bij is. Daar baal ik enorm van. Hij is belangrijker voor Juventus dan Ronaldo. Het wordt dus geen walk-over: 2-1.”

Foto’s: Krijn van Noordwijk van hazazaH (#shotbyhazazah)

terug naar overzicht

Lees verder...