De sprookjesachtige omgeving van AGOVV

Vandaag in 2013 speelde AGOVV Apeldoorn de laatste wedstrijd als profclub. In De Kuip werd het 0-0 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Feyenoord. AGOVV moest uiteindelijk stoppen als betaaldvoetbalclub vanwege een belastingschuld. Investeerders redden de amateurtak, waardoor het stadion, Sportpark Berg en Bos, gelukkig wel behouden bleef.

Bol.com

De thuishaven van de voormalig betaald voetbalclub ligt in een bijna sprookjesachtige omgeving, wat het voor de ware liefhebber een bezoekje waard maakt. Rond het stadion liggen meerdere velden, waar het onkruid rijkelijk groeit. Het trainingsveld ligt er daarentegen prima bij. Naast dat veld ligt een klein oefenveldje, met een vervallen dug-out.

Berg en Bos

“Het is meer dan alleen een stadion hè, er liggen ook nog andere velden en gebouwen omheen”, vertelt een vrijwilliger van gepensioneerde leeftijd. “Het meeste is aardig verwilderd, maar we zijn druk bezig om alles op te knappen.”

De hoofdtribune van Berg en Bos is schitterend. Houten banken voor, met daarachter plastic stoeltjes. Eigenlijk hoort voor zo’n tribune geen kunstgras te liggen, maar helaas is dat wel het geval. Het is een van de dingen die de gepensioneerde vrijwilliger jammer vindt. “Ik houd helemaal niet van kunstgras, maar ik begrijp de keuze wel. Het is een stuk makkelijker te onderhouden en het kost minder geld. Ik hoop dat de trainingsvelden in de toekomst worden vervangen door kunstgras, zodat in het stadion zelf natuurgras kan worden gelegd.”

De ligging van het stadion in het bos, zoals de naam al doet vermoeden, zorgt ervoor dat het veld in deze tijd van het jaar elke dag vol ligt met bladeren. Een aantal vrijwilligers is dan ook druk met bladblazers in de weer op het hoofdveld.

Bol.com

Zwarte dag

Voor Rob Kruitbosch, een van de auteurs van AGOVV 100 Jaar, was het faillissement van de club uit Apeldoorn een zwarte dag in zijn leven. “Sinds de terugkeer naar het betaald voetbal in 2003 zijn er tien jaar lang problemen geweest. Veel problemen hadden mijns inziens kunnen worden voorkomen. Niet alleen door de club, maar ook door de gemeente Apeldoorn. Ik heb het gevoel dat AGOVV tien jaar lang is tegengewerkt door de gemeente. Ze hebben wel meer dan zestig miljoen geïnvesteerd in sportpaleis Omnisport, maar vier ton voor de redding van AGOVV was kennelijk te veel”, zegt de supporter gefrustreerd.

Jubileumboek

Om de gedachte aan de profperiodes van AGOVV levend te houden, besloot Kruitbosch, wiens vader profvoetballer was, samen met andere fans in 2011 een jubileumboek te maken over de club. De rijke historie van de voormalig profclub moest behouden blijven voor het nageslacht, vonden de initiatiefnemers. “Wist je dat de club eind jaren vijftig naar Joegoslavië is gereisd voor een oefentrip? Heeft de hele selectie ongeveer veertig uur in de trein gezeten om daar te komen. Ze speelden in Banja Luka, tegenwoordig ligt dat in Bosnië-Herzegovina, tegen FK Borac Banja Luka en Lokomotive Zagreb.

100 Jaar AGOVV

Na die eerste profperiode speelde de club uit Apeldoorn lange tijd als amateurclub. De Apeldoorners wilden graag terugkeren in het betaald voetbal, maar de KNVB stelde als eis dat een club eerst kampioen moest worden bij de amateurs. Toen AGOVV in 2002 landskampioen bij de amateurs werd, onder leiding van trainer Peter Bosz, kon de club terugkeren op profniveau.

Periodetitel

De periodetitel in 2006 ziet Kruitbosch als het hoogtepunt in de tweede profperiode: “Toen speelden Nacer Chadli en Dries Mertens bij ons. De toenmalige voorzitter, Ard van der Molen, was directeur bij FlyBrazil. De spelers hadden hem een beetje gek gemaakt onder het motto: als wij een periode pakken, dan krijgen wij een reisje naar Brazilië. Toen ze die periodetitel pakten, zijn ze ook daadwerkelijk naar Brazilië geweest, als een soort seizoensafsluiting. AGOVV heeft daar nog een wedstrijd gespeeld tegen tweededivisieclub ABC in Natal.”

terug naar overzicht

Lees verder...