Het is natuurlijk een dubieuze aangelegenheid: een top tien te maken van Nederlandse velden, stadions of grounds – buiten de betaaldvoetbalclubs – die het waard zijn om gevinckt te worden. Arbitrair, subjectief en zeer abject. Toch hopen wij dat het enige troost zal verschaffen.

Dit seizoen is het zeer onwaarschijnlijk dat we nog publiek gaan zien bij het voetbal en dat is al deprimerend genoeg. Dan kan het bijzonder aangenaam zijn om in het platgereguleerde Nederland verrast te worden door velden waar het voetbal vanaf druipt.

10. VVO, Velp

Een prachtige houten tribune, sober uitgevoerd, fraai aflopend dak.

9. LSC1890, Sneek

Deze tribune won eind vorig jaar niet voor niets de eretitel ‘Mooiste tribune van Noord Nederland’. Een architectonisch bonbonnetje, met als heerlijk zoete vulling een subtiel geïntegreerde kantine.

8. EDON, Zwolle

EDON staat vooral bekend om zijn houten doelpalen. Een geweldige attractie. Wat daarbij niet onvermeld mag blijven is de idyllische ligging en de kleedkamers waar de tijd stil heeft gestaan.

7. AGOVV, Apeldoorn

Over heerlijke liggingen gesproken. Sportpark Berg en Bos doet zijn naam alle eer. Het is ook een echt stadion, al gaat alle aandacht terecht naar de sublieme hoofdtribune. Met als detail voor de fijnproevers onder ons (en zijn we dat niet allemaal) de schuin aflopende zijkanten met ramen. Een architect die zo meedenkt met de toeschouwers verdient een seizoenkaart (geen ‘seizoenskaart’) voor het leven.

6. Sportpark Hilversum

Begin jaren negentig was het een ouwe zooi daar in Hilversum. Er lag nog wel mooi terracing, maar die heeft moeten wijken voor moderne bebouwing rondom. De houten tribune van Dudok was destijds een veredelde ruïne. Gelukkig staat hij er nog en zelfs in gerestaureerde toestand. Tip: ga er ’s avonds heen. Dan hangt er een mysterieus sfeertje.

5. DHC, Delft

Een stadion dat in dit lijstje niet mag ontbreken. Flinke terracing en een gigantische Elascon tribune maken de trip ongetwijfeld de moeite waard. De opgangen naar de staanplaatsen zijn mooi overwoekerd.

4. Kaalheide, Kerkrade

Het moet een droom voor elke supporter zijn: dat het oude stadion niet (helemaal) gesloopt wordt zodat je af en toe op de oude trappen kunt mijmeren over tijden dat Gène Hanssen nog tegenstanders over de hekken schopte.

3. AVC Heracles, Almelo

Ik denk dat niemand zich tegen de schenen geschopt voelt als ik dit de mooiste tribune van Nederland noem. Iets van 150 meter verplaatst na de verhuizing van de betaalde tak, maar godzijdank door ware liefhebbers behoed voor sloop. Iedereen die deze tribune nadert, dient een lichte kniebuiging te maken.

2. De Kraal, Venlo

Ongezien in Nederland: een stadion dat de kans krijgt onder een dikke laag groen te verdwijnen en waar tot een paar jaar geleden berken groeiden op de tribunes. Helaas staat er nu een hoog hek om het veld, maar men schijnt het echt in stand te willen houden. Hulde daarvoor.

1. De Wageningse Berg, Wageningen

De onbetwiste nummer 1, ook al is het bijna een cliché aan het worden onder de doorgewinterde vinckers. Al dertig jaar is de club een herinnering, maar het stadion ligt er praktisch onveranderd bij. De magie van FC Wageningen is er nog voelbaar. Ga er op een dinsdagochtend kijken en drink een bak koffie met de vrijwilligers die liefdevol zorgen voor een uniek stuk voetbalhistorie.