Het nieuwe leven van De Kraal [fotorepo]

Een paar weken terug werd op deze website het oude stadion van NAC weer eens op het schild gehesen. Niet geheel ten onrechte. U mag best weten dat ik af en toe droom dat het er nog staat en dat je er gewoon een balletje kunt trappen. En dat het eerste er af en toe een wedstrijdje speelt. Een droom die in Venlo zo’n beetje werkelijkheid was en binnenkort weer is. Want in tegenstelling tot het stadion aan de Beatrixstraat werd De Kraal nooit gesloopt, op de hoofdtribune na.

Bol.com

Tot een jaar of wat geleden trainde VVV-Venlo in De Kraal, terwijl de tribunes werden bevolkt door een groepje berken. Het was een prachtig gezicht. Maar op een bepaald moment werden de berken geveld en nam de overwoekering verontrustende vormen aan. De traptreden van de oude staantribunes verdwenen uit het zicht. Toen VVV ook nog eens stopte met trainen op deze historische plek, was het tijd om te vrezen voor een definitieve ondergang van De Kraal.

Godzijdank blijkt die vrees ongegrond. Mooier nog: VVV gaat er weer trainen en vrijwilligers gaan De Kraal onderhouden. Als dat betekent dat de staantribunes vrij van onkruid blijven en hier en daar worden opgelapt, is dat reden voor een jubelstemming. Zoiets is in Nederland, waar oude dingen zelden de kans krijgen om rustig te vergaan, ongekend. Het doet denken aan Cathkin Park in Glasgow en Filadelfia in Turijn. Ook resten van legendarische stadions, waar liefdevol voor wordt gezorgd.

Dat VVV bovendien die plastic troep uit De Koel heeft gegooid, doet de waardering voor deze club alleen maar toenemen. Niet dat ik ze ooit 12 juni 1991 zal vergeven, maar dat terzijde.

Meer werk van meesterfotograaf Marco Magielse vind je in zijn magnum opus, Final Whistle, alléén te bestellen in de Staantribune Webshop.

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...