Vandaag in 1920 werd in Berlijn het Stadion An der alten Försterei officieel geopend. Voor veel mensen is het stadion onbekend, maar zeker niet onbemind.

Waar de meeste voetballiefhebbers de hoofdstad vooral kennen van Hertha BSC en het ongezellige Olympiastadion, tiert aan de andere kant van de stad de traditie welig bij 1. FC Union Berlin. In DDR-tijden was de club de thuisbasis voor regimetegenstanders. De SED, de communistische partij, deed er altijd alles aan om BFC Dynamo kampioen te laten worden.

Dynamo

Dynamo was de club van de geheime dienst Stasi. Twee redenen die voor kwaad bloed zorgden bij Union-fans, en die de wedstrijden tussen de twee clubs na de val van de Muur altijd tot emotionele gebeurtenissen maakte. Sinds die jaren staat Union bekend als de ‘Eisernen’, de ‘ijzeren’, de onbreekbaren. Omdat het ondanks alle tegenstand van het regime probeerde zijn opstandige identiteit te behouden. Daarmee koketteert Union nog steeds: de club is trots op zijn verleden en probeert voetbaltradities hoog te houden.

Desondanks is het een stabiele vereniging met gedegen beleid die uiteindelijk in 2019 naar de Bundesliga promoveerde. Om die successen mogelijk te maken, werd de Alte Försterei (vernoemd naar de boswachterij die tegenwoordig dienstdoet als bureau voor het management) met hulp van de supporters rond 2010 compleet verbouwd. Sinds 1920 is het al de thuisbasis van (de voorlopers van) Union, maar de lemen onoverdekte staantribunes en de mini-zittribune voldeden niet meer aan de voorschriften.

De staanplaatsen in het Stadion An Der Alten Försterei bleven, werden echter van beton en kregen een dak. De zittribune werd uitgebreid met VIP-loges. Knus en gezellig zijn een understatement voor hoe het stadion sindsdien aanvoelt. Wie over het bospaadje naar het stadion loopt, voelt dat hij niet naar een evenement in een multifunctionele arena gaat, maar naar een plek vol traditie en ‘Leidenschaft’. Er zijn vergevorderde plannen de capaciteit bijna te verdubbelen en de drie staantribunes te voorzien van een tweede ring.

Meer over Duitse stadions in het eerste Duits-Nederlandse Voetbalwoordenboek, verkrijgbaar in de Staantribune Webshop.