Punkclub BFC Dynamo

Simon Kuper noemde  in zijn boek Football against the Enemy BFC Dynamo de meest gehate club ooit, en met reden. Het was namelijk de club van de Oost-Duitse geheime dienst, de gehate Stasi.

Bol.com

BFC Dynamo ontstond in 1954, omdat de overheid wilde dat Oost-Berlijn een paar goede voetbalclubs had. Daarom werden KVP Leipzig en de spelers van Dynamo Dresden naar de hoofdstad gehaald. De eerste club werd Vorwärts Berlin, gesteund door het Ministerie van Defensie. De spelersgroep van Dynamo Dresden werd ondergebracht bij BFC Dynamo, de sportclub van de geheime dienst van Oost-Duitsland. In het begin bemoeide de Stasi zich niet veel met de voetbaltak.

Elf Schweinen

Dat veranderde eind jaren zeventig. Erich Mielke, de grote baas van de geheime dienst, was het beu dat provincieclubs steeds de titel pakten. In 1978 was dat Dynamo Dresden. Mielke was bij de kampioensreceptie in Dresden, feliciteerde iedereen en sprak toen de woorden: “Maar nu is het tijd voor BFC Dynamo.” Hij leek wel een profeet, want ‘toevallig’ won de Oost-Duitse club van 1979 tot en met 1988 steeds de titel.

Dynamo had een geweldige spelersgroep. Veelal afkomstig uit de jeugdopleiding, waar de grootste talenten van de DDR werden ondergebracht. En als het niet helemaal lukte op het veld, wilde de scheidsrechter nog wel eens helpen. De club kreeg de bijnamen Elf Schweinen en Schiebemeister, wat zoveel betekent als valsspelende kampioen. Als BFC Dynamo naar uitwedstrijden ging, hingen fans van de tegenstander spandoeken op met teksten als ‘Welkom Dynamo en jullie scheidsrechter’.

DDR

Met het uiteenvallen van de DDR was het ook meteen over met de successen. Dat de club nog bestaat, is eigenlijk een wonder. Dynamo was een club waarmee je niet geassocieerd wilde worden na de val van de Berlijnse Muur. De supporters bestaan vandaag de dag uit een wonderlijke combinatie van DDR-nostalgisten, neonazi’s, hooligans en mensen die het mooi vinden om te choqueren door supporter te zijn van BFC Dynamo.

Bol.com

Zoals een fan uit die laatste groep mij vertelde: “Dynamo is punk. Het is de ultieme countercultuur. De media noemen Union punk, maar dat is de ultieme mainstreamclub. Iedereen is voor Union omdat het zo’n sympathieke club is, maar Dynamo is heerlijk fout en dat spreekt mij veel meer aan.”

Voetbalstad Berlijn, met daarin veel meer over BFC Dynamo, is vanaf nu in onze shop te bestellen.

terug naar overzicht

Lees verder...