“Een stadion zonder supporters is als een broodje worst zonder worst”, zei onze voormalige voorzitter ooit. Inmiddels eten we al maanden broodjes met niks en spreek ik supporters alleen nog buiten het stadion. De wedstrijden van FC Dordrecht blijven, goed of slecht, altijd een dankbaar onderwerp. Alles voor de fans?

Opa Chris heeft geld opzijgelegd voor een abonnement op de voetbalkanalen en kan haarfijn uitleggen wat eraan schort. Huib, de voormalige voorzitter van de supportersvereniging, wist tot voor kort niet eens dat-ie het op tv kon zien, maar nu hij het wel weet, houdt hij zijn afstandsbediening binnen handbereik om verder te zappen.

Onze president Jan weigert elke vorm van digitalisering in zijn huis toe te laten en staart naar Teletekst. Hij heeft genoeg wedstrijdervaring dat hij op basis van de uitslag kan raden hoe de bal heeft gerold. Ik probeer me zo voor te stellen hoe het er bij alle andere voetbalsupporters aan toegaat op het moment dat er wordt afgetrapt. Streams worden aangezet, telefoon erbij om via WhatsApp met elkaar commentaar te leveren. Het is armoe troef, maar het is beter dan niks. Al kiest een aantal supporters ook voor het niks. “Ik hoor wel wat ze hebben gedaan, ik ga niet naar een scherm zitten kijken, dat moet ik de hele dag al.”

Nu de vierde periode ingaat, is er misschien niet eens een keuze om te kijken of niet. De zender, die de wedstrijden doorstraalt naar abonnees, kan het zich niet veroorloven om alle resterende duels live uit te zenden. Dat kan alleen als de clubs zelf even wat tonnetjes ophoesten. Geld dat er bij sommige clubs al nooit was en in coronatijd wordt gebruikt als back-up om niet om te vallen.

Verdienmodel

Ik heb niks tegen een verdienmodel, we verdienen allemaal graag geld zodat andere mensen ook weer geld kunnen verdienen. Snap ook dat grotere clubs meer kijkers trekken en dus meer geld genereren dan zij die in de marge tegen een bal trappen. Al kan je natuurlijk ook denken dat het op deze manier niet gaat veranderen. Zolang grote clubs meer kijkgeld ontvangen, zullen de kleintjes het van spontane oprispingen moeten hebben.

Het blijft een eerste wereldprobleem, we hebben immers nog de illegale gokstreams, die de wedstrijden uitzenden. Schijnt dat er af en toe wat erotisch beeld doorheen loopt. Ben ik benieuwd hoe Opa Chris de wedstrijd volgende keer analyseert. “Onze middenvelder was niks, maar die naakte buurvrouw heeft een prima balgevoel.”