De verkiezing Voetbalboek van het Jaar van Staantribune viert zijn eerste lustrum. Zeker in deze roerige tijden is lezen een goede afleiding. De Voetbalboek van het Jaar 2020-verkiezing is ook dit jaar weer een publieksprijs.

Het voetbalboek is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. Jaarlijks verschijnen steeds meer boeken over bekende voetballers, trainers en clubs, maar ook over cultfiguren, supportersverhalen, obscure en zelfs verdwenen clubs. Er zijn al heel lang diverse prijzen voor boeken, maar dat was er nog niet voor het beste voetbalboek. Daarom riepen we vijf jaar geleden de verkiezing van Voetbalboek van het Jaar in het leven. Met deze prijs willen wij stimuleren dat voetballiefhebbers, die normaal niet zo van lezen houden, eens vaker een boek pakken.

Vorige winnaars

Vier jaar geleden won De Kist, het levensverhaal van oud-trainer Simon Kistemaker, van schrijver Yoeri van den Busken. Drie jaar geleden viel de eer te beurt aan Royston, de biografie van Royston Drenthe, van Hugo Verkley. Twee jaar geleden jaar was Elitepauper van auteur Freek van Kraaikamp de winnaar. En vorig jaar won Frank Heinen met zijn meesterwerk Buiten de Lijnen.

Stemmen

Naar aanleiding van de talloze nominaties die de afgelopen drie weken zijn aangedragen, heeft de Staantribune-jury een shortlist samengesteld van vijftien boeken, waarop je tot en met zondag 14 maart 2021 kunt stemmen. Je kunt uiteraard op slechts één titel stemmen voor Voetbalboek van het Jaar 2020. Bevestig vervolgens je stem via je de e-mail die je hebt ontvangen, alleen dan telt je stem! Let op: na het uitbrengen van je stem krijg je geen melding op onze website, je ontvangt alleen een e-mail. Bevestig je stem door op de link in de e-mail te klikken. Geen e-mail ontvangen? Dan is deze misschien in je spam-box terechtgekomen. Door het bevestigen van je stem ga je tevens akkoord om de Staantribune-nieuwsbrief, waarin ook de winnaar van de verkiezing wordt bekendgemaakt, te ontvangen.

Afgelopen jaar werd de prijs uitgereikt tijdens een aflevering van Langs de Lijn en Omstreken (Radio 1). Ook dit jaar zal de prijsuitreiking digitaal plaatsvinden. Nadere informatie hierover volgt.

UPDATE: de stemming is ondertussen gesloten!