Simon Kistemaker: ‘Thea was mijn ziel en zaligheid’

Simon Kistemaker (79) heeft gisteren in Heemskerk zijn vrouw Thea naar haar laatste rustplaats op Begraafplaats Eikenhof gebracht. Daar ging een afscheidsplechtigheid in het eeuwenoude Chateau Marquette aan vooraf. Vanwege de coronamaatregelen was een beperkt aantal mensen uitgenodigd. Onder hen ook Ajax-trainer Erik ten Hag, presentator Hans Kraay junior, FC Emmen-directeur Ben Haverkort en delegaties van De Graafschap en Telstar. Kraay was een van de sprekers.

Bol.com

De oorspronkelijk uit Middenmeer afkomstige Thea Kistemaker-Bakker overleed afgelopen zondag op 72-jarige leeftijd na een kort ziekbed. “Dit doet ongelooflijk veel pijn”, zei de voormalige voetbaltrainer. “Thea was mijn ziel en zaligheid, een schat van een vrouw. Ze stond er altijd voor mij; zeker de afgelopen jaren. Want ik had altijd wat.”

De man die onder meer uitgroeide tot een cultfiguur in IJmuiden en Doetinchem – waar hij De Graafschap in 1991 ongeslagen naar het kampioenschap leidde ­– is zelf ook al geruime tijd ziek. Behalve een tumor die nog steeds in zijn hoofd knelt, kampt hij met hart- en darmproblemen. Na enkele operaties en een lang verblijf in het ziekenhuis hoopte hij onlangs thuis te kunnen aansterken. “En nog een paar fijne jaren met Thea te beleven. Ik heb altijd geknokt en dat wilde ik nu wéér doen. Twee dagen later kreeg zij haar doodvonnis… Het is gewoon niet te beseffen hoe snel het vanaf dat moment is gegaan. Thea had een ijzersterk karakter, was een bikkel. Maar hier viel niets tegen te doen. Ze heeft geen kans gehad om te vechten. Dat machteloze gevoel is verschrikkelijk.”

In 1976 verloor Kistemaker ook al zijn eerste vrouw aan kanker. Daarna ontmoette hij Thea en vanaf dat moment was het een onafscheidelijk duo dat kleur gaf aan de voetbalwereld. Met name in de Achterhoek werd Thea op handen gedragen, wat de voorbije dagen ook bleek uit de tientallen steunbetuigingen. Tot voor kort reden supporters van De Graafschap nog regelmatig naar de Noord-Hollandse kust om koffie te drinken bij het kleurrijke echtpaar.

Ook Staantribune werd vorig jaar allervriendelijkst ontvangen door het echtpaar Kistemaker voor de opname van een aflevering van onze podcast, De PodKist. Thea zorgde voor koffie en rijkelijk belegde broodjes, Simon gromde er tevreden bij, vertelde talloze anekdotes en sprak met veel liefde over zijn echtgenote.

Bol.com

Thea Kistemaker laat twee kinderen en drie kleinkinderen achter. Haar beide kleinzonen voetballen bij ADO ’20, de club uit Heemskerk die Simon en Thea ooit bij elkaar bracht.

De redactie en medewerkers van Staantribune wensen De Kist en alle nabestaanden veel sterkte met dit enorme verlies.

Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe

terug naar overzicht

Lees verder...