Misschien is het wel in 1994 geweest dat ik voor het laatst Oranjekoorts had. De blijdschap van Gaston Taument toen hij raak kopte, vind ik bijna nog mooier dan het winnende doelpunt van Marco van Basten in 1988. Het was een tijd dat het Nederlands Elftal de uitstraling had van een rockband en niet van een boyband. Het rauwe randje van de doorzetters die zomaar de show konden stelen. Niet dat vroeger alles beter was, het was wat minder gepolijst.

Natuurlijk volg ik het EK, het is een warming-up voor het echte voetbal dat in augustus van start gaat. Ik juich voor het Nederlands Elftal, koester warme gevoelens voor de ‘kleine’ landen als Wales en Noord-Macedonië, en voor het eerst heb ik op de banken gestaan voor een doelpunt van Duitsland.

Het leven kan raar lopen, niet alleen als voetbalsupporter, maar ook als voetballer. Robin Gosens, de held van Die Mannschaft, was er eentje van ‘ons’. Ons is in dit geval Vitesse, Heracles én FC Dordrecht. De jongen die het niet uitmaakte op welke positie hij werd neergezet, als het maar binnen de lijnen was. Die eigenlijk niet eens de beste speler was, maar altijd ergens een mogelijkheid zag.

Laatste strohalm

Toen we kansloos onderaan bungelden in de eredivisie, wilde hij ‘Der letzte Strohhalm’ nog grijpen. Ik denk dat er op de Krommedijk een vechtlust werd aangewakkerd die bleef branden. Robin Gosens is niet ondanks FC Dordrecht een ster op het EK, hij is dánkzij FC Dordrecht een vedette.

Net zoals Denzel Dumfries. Als jeugdspeler had hij gehoopt om gescout te worden door FC Dordrecht, maar een plekje bij de Schapenkoppen zat er niet in. Het had te maken met logistieke problemen (geen geld voor vervoer van Dordtse kant), maar daar lag het vast niet alleen aan. De ruwe diamant was toen nog gewoon een grijs kiezelsteentje.

Een afwijzing van FC Dordrecht raakt je harder dan een bal in je gezicht. Als je weet dat je het kan, maar niemand die het ziet, kun je twee dingen doen: afhaken of doorgaan. Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar ik kan me voorstellen dat hij elke wedstrijd het lijstje afwijzingen doorneemt en een mantra prevelt: “Te slecht voor Dordrecht, te slecht voor Dordrecht.” Het heeft hem verder gebracht dan hij zelf durfde te dromen.

De Oranjekoorts is misschien nog slechts een lichte verhoging, het is een van de leukste toernooien tot nu toe. Dankzij FC Dordrecht.