Op 1 juli was het vijftig jaar terug dat FC Utrecht werd opgericht. Sportjournalist Hugo Verkley (35) maakte een indrukwekkend gedenkboek over deze bijzondere mijlpaal. Hij werkte ruim een jaar aan 50 jaar FC Utrecht, 50 verhalen uit het hart en belichtte vooral het warme gevoel dat echte clubmensen bezitten.

FC Utrecht, dat voortkwam uit een fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox, begroette heel wat boeiende en talentvolle spelers in de afgelopen vijf decennia. Jongens die uit Utrechtse wijken als Ondiep en Sterrenwijk kwamen, maar ook voetballers wier roots elders lagen en een prima combinatie vormden met de hardcore Utrechters. Enkele honderden voetballers droegen het shirt van de club. Rick Kruys en David di Tomasso behoorden tot dat keurkorps.

Rick Kruys

Middenvelder Kruys is een van de spelers die door Verkley in 50 jaar FC Utrecht – 50 verhalen vanuit het hart wordt geportretteerd. Hij meldde zich al vroeg in de jeugdopleiding van de club, koppelde bravoure aan regietalent en schoot een rups van veertig meter afstand uit een boom. “Thuis hadden wen een stuk of tien videobanden met samenvattingen van wedstrijden uit de jaren tachtig”, vertelt Kruys, wiens vader Gert ook jaren in het eerste speelde en later trainer was van FC Utrecht. “Als ik vroeger wakker werd, ging ik naar beneden en bekeek dan die beelden. Ontelbaar vaak keek ik naar de wedstrijden en zag spelers als Koos van Tamelen, Jan Wouters, Frans Adelaar en Leo van Veen. Al snel dacht ik: dat wil ik ook. Mijn droom was te spelen voor FC Utrecht.”

Kruys maakte een sterke periode van de club mee: in het begin van de zero’s speelde FC Utrecht meerdere keren de nationale bekerfinale. In het van talloze fraaie foto’s voorziene boek, is hij in badjas waarneembaar, glunderend van oor tot oor. Kruys ontwikkelde een hechte vriendschap met David di Tommaso, de Franse verdediger, die eind 2005 het leven liet na een hartstilstand. “Zijn overlijden heeft alles in perspectief geplaatst”, vertelt Kruys op pagina 207 van het 320 bladzijden dikke jubileumwerk.

Audrey di Tommaso

Auteur Hugo Verkley sprak uitgebreid met Audrey di Tommaso, de weduwe van David en inmiddels weer woonachtig in haar vaderland Frankrijk. “Dat was een heel bijzonder gesprek”, weet Verkley. “Omdat ik graag over de menselijke kant van de voetbalwereld schrijf, wilde ik een impressie geven van het leven dat Audrey nu leidt. Ze is erg openhartig geweest en heeft inmiddels alweer een tijd een nieuwe liefde. Ook beroepsmatig gaat het goed, Audrey heeft een mooie baan als verpleegkundige en is volop aan het werk. Maar elke dag denkt ze nog aan David, vertelde ze. Ze komt eens per jaar terug in Utrecht, omdat ze in de stad veel vrienden en bekenden heeft.”

Verkley, woonachtig aan de Oudegracht in Utrecht en enkele keren per jaar in stadion Galgenwaard aanwezig, benadrukt dat hij het van belang vond om ook clubmensen te portretteren die buiten de schijnwerpers leven. “Voetballers komen en gaan”, vervolgt de journalist. “Maar in het stadion lopen ook mensen rond die al tientallen jaren van betekenis zijn voor FC Utrecht. De man die worst verkoopt bijvoorbeeld, of verzamelaars die zo gek van de club zijn, dat ze alles bezitten wat je maar kunt bedenken. In het gesprek met enkele stewards komt mooi naar voren dat FC Utrecht bij uitstek een volksclub is, waar normaal gedraag de norm is en men wars is van maniertjes en arrogantie.”

Negen boeken

Het werk FC Utrecht, 50 verhalen vanuit het hart betekende voor Verkley alweer zijn negende publicatie in boekvorm. Eerder schreef hij onder meer Royston, een portret over de immer onnavolgbare voetballer Royston Drenthe, dat werd verkozen tot beste voetbalboek van het jaar van Staantribune. Hoe belangrijk medewerking is van betrokkenen, ervoer Verkley nadrukkelijk bij het maken van zijn jubileumwerk over FC Utrecht. Zijn dankbaarheid gaat uit naar Koos van Tamelen, oud-speler en trouwe strijdmakker bij het creëren van FC Utrecht, 50 verhalen uit het hart.

Fans FC Utrecht

Foto: Marco Magielse

“Door de contacten van Koos werd het een stuk eenvoudiger”, zegt Verkley. “Hij heeft met heel wat grote voetballers gespeeld en heeft hen benaderd om mee te werken. Bovendien kent hij veel mensen bij de club, dat scheelde ook bij het maken van afspraken. Ik waardeerde het daarnaast erg dat fotograaf Marco Magielse (huisfotograaf van Staantribune) mij kosteloos heel veel foto’s ter beschikking heeft gesteld. Dat zou lang niet elke fotograaf doen.”

Tenslotte, stelt Verkley, wil hij kwijt dat ook good old Joop van Maurik zijn verhaal heeft gedaan. Wat zou een jubileumboek over FC Utrecht zijn zonder een bezoek aan de befaamde kroeg aan de Aquamarijnlaan? “Joop zette altijd zijn lichaam strak in de duels, dat had ik al geregeld gelezen”, lacht Verkley, “maar nu zijn die woorden ook in boekvorm gegoten.”

50 jaar FC Utrecht – 50 verhalen vanuit het hart is te bestellen via de webshop van FC Utrecht.

Foto header: Frank Zilver, FC Utrecht