Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst, dat vorige week is gepresenteerd. Wist je bijvoorbeeld dat, in tegenstelling tot veel andere clubs, het clublied van PSV niet wordt gedraaid als de spelers het veld op komen?

Lange tijd zetten de fans het lied in wanneer wedstrijden 19 minuten en 13 seconden bezig waren. Daarmee verwezen ze naar 1913, toen de club door enkele Philips-medewerkers werd opgericht. Maar de laatste jaren is deze traditie weggeëbd. Nu klinkt het clublied nadat de stadionspeaker de opstellingen heeft omgeroepen.

Vervlochten met Philips

De muziek stamt uit de jaren dertig, toen PSV, zoals bijna alles in Eindhoven, nog helemaal vervlochten was met Philips. Door de mondiale crisis waren veel banen verloren gegaan, maar het bedrijf behoorde destijds nog steeds tot de grootste particuliere werkgevers van ons land. Veel van die werknemers kwamen oorspronkelijk niet uit Brabant. Ze hadden hun geboortegrond elders verlaten om in Eindhoven een nieuw bestaan op te bouwen. Voor veel van hen was Philips meer dan een werkgever. Ook hun sociale leven was verweven met het bedrijf.

Sommige nieuwe Eindhovenaren woonden in een huis van Philips, hun kinderen gingen naar Philips-scholen en na werktijd deden ze boodschappen in Philips-winkels. ’s Avonds en in de weekenden sportten ze samen met collega’s bij de Philips Sportvereniging of ze maakten muziek in de Philips Harmonie. En anders waren ze wel lid van een van die andere clubjes die financieel werden ondersteund door Philips om het leven in Eindhoven wat aantrekkelijker te maken.

Veel van dit verenigingsleven speelde zich af in en rondom het stadion van PSV, dat nog altijd op precies dezelfde plek staat als toen. Meer over Philips en het clublied van PSV lees je in Uit Volle Borst.

clublied psv

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Je kunt het boek bestellen in de Staantribune Webshop!