Voor de in 1963 opgerichte Bundesliga had TSV 1860 München zich verrassend geplaatst. Die eerste Bundesliga, opgericht om het niveau van het Duitse voetbal te verhogen, bestond uit zestien clubs. Drie kwamen uit de Oberliga Nord, vijf uit de Oberliga West en twee uit de Oberliga Südwest. En vijf uit de Oberliga Süd, waaronder 1860 München. Uit de Berliner Stadtliga kwam alleen Hertha BSC.

In het Staantribune Museum wordt regelmatig iets ‘bijgezet’. Heb jij een bijzonder item met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nl. Deze week: de Bundesliga-verzameling, met onder meer plaatjes en foto’s van 1860 München en Schalke 04, van Wim Rongen.

1860 was in de Oberliga Süd kampioen geworden en stadsgenoot Bayern München was als derde geëindigd. Omdat maar één club per stad naar de nieuwe Bundesliga mocht, was er geen plek voor Bayern. Het jaar erop promoveerde de club wel, waarna Bayern nooit meer uit de 1. Bundesliga verdween.

Die Sechsiger deden het in die beginjaren erg goed. Ze wonnen in 1964 de West-Duitse beker en stonden een jaar later in de finale van de Europa Cup II, waarin 1860 helaas werd verslagen door West Ham United, zag ik op een Duitse tv-zender. Weer een seizoen later werd de club landskampioen. 1860 München speelde aanvallend voetbal, scoorde veel (in het kampioensjaar 80 keer in 34 wedstrijden) en had een zeer opvallende keeper, Petar Radenkovic.

Plaatjes van 1860 München

Plaatjes van 1860 München

Petar Radenkovic

Radenkovic was in 1960 gevlucht uit Joegoslavië en na een jaar schorsing en een jaar Wormatia Worms, was hij in München terechtgekomen. Hij was een uitstekende keeper, die er niet voor terugdeinsde om tot de middellijn op te stormen. Bekend om zijn capriolen, zoals een beroemde foto in gevangeniskledij met een ijzeren voetbal aan zijn been, nadat hij voor drie wedstrijden was geschorst. Radenkovic nam ook een single op, Bin I Radi, bin i König, die zeer goed werd verkocht. De single heeft mijn verhuizingen helaas niet overleefd, zijn autobiografie met dezelfde titel wel.

Een andere opvallende speler van 1860 was Timo Konietzka, die in het kampioensjaar met 26 doelpunten tweede werd op de topscorerslijst, achter Lothar Emmerich van Borussia Dortmund.

Die Sechsiger deden het nog een paar jaar aardig, maar degradeerden in 1970. Stadsgenoot Bayern was het jaar daarvoor voor het eerst landskampioen geworden, met onder anderen Franz Beckenbauer, Gerd Müller en Sepp Maier.

Timo Konietzka

Timo Konietzka

Schalke 04

Een andere favoriete club was Schalke 04, uit Gelsenkirchen. Schalke speelde destijds in de Glückauf-Kampfbahn. De naam van dit stadion verwijst naar de mijnwerkersomgeving waarin Gelsenkirchen lag. De laatste kolenmijn in de omgeving van Schalke is eind 2019 gesloten. Dat werd in het huidige Veltinsstadion herdacht met een uit volle borst meegezongen Steigerlied:

Glückauf, Glückauf
der Steiger kommt
und er hat sein helles Licht bei der Nacht,
und er hat sein helles Licht bei der Nacht
schon angezünd’t, schon angezünd’t

Het Steigerlied is uitgeroepen tot regionaal cultureel erfgoed. Het lied en stadion zijn belangrijke symbolen van een afgesloten tijdperk in die regio. Het werk in de mijnen was gevaarlijk, gezond en weer boven komen was niet altijd een vanzelfsprekendheid. Terecht dat het oude stadion niet helemaal is afgebroken.

Mijn favoriete Schalke-speler in die tijd was Klaus Fichtel, een goede verdediger. Schalke werd laatste in het eerste Bundesliga-jaar, maar hoefde niet te degraderen, omdat Hertha BSC stiekem te hoge salarissen aan spelers had betaald. Zwangsabstieg was het gevolg. Tegelijkertijd werd de Bundesliga uitgebreid naar achttien teams. Helemaal rustig zou het bij Schalke, net als bij 1860 München, echter nooit worden.

Klaus Fichtel

Klaus Fichtel

Een uitgebreide fotoreportage van de Glückauf-Kampfbahn, door de lens van meesterfotograaf Marco Magielse, staat in Staantribune #35, (na) te bestellen in de webshop.