Regelmatig vertel ik dat het stadion van FC Dordrecht niet alleen een openluchtmuseum is, maar dat we vooroplopen wat betreft duurzaamheid. We hebben op onze tribunes stoelen van Ahoy, van het Rotterdams vervoersbedrijf en de meest luxe zitjes komen uit een bioscoop.

Zolang je er nog op kan zitten, zit je erop. De containers die her en der als cateringpunt of cameraplatform worden gebruikt, hebben hiervoor ook een andere carrière gehad. Zelfs de basis onder de tribunes is nog van onze moederclub DFC. Je kan het ouwe teringzooi vinden, je kan het ook authentiek noemen.

Nieuwbouwplannen

De eerste nieuwbouwplannen waren er al in de jaren tachtig en verdwenen ergens in een la. In de decennia daarna werden de plannen steeds mooier, maar kregen nog steeds geen voet aan de grond. In de jaren negentig is een deel van het stadion met hulp van supporters gerenoveerd, waardoor we nu nog steeds gebruik kunnen maken van onze tempel. Eigenlijk vind ik het niet zo erg, de nieuwe stadions die ik heb gezien, waren doorgaans van alle gemakken voorzien, maar inwisselbaar.

Vergelijk het maar met huisjes van bekende vakantieparken. Of je nou in Groningen of in Limburg een huisje huurt, ze zijn allemaal van dezelfde lopende band gerold. Onze plek ademt karakter. Weliswaar van een oude man die al weken zijn tanden niet heeft gepoetst, maar het heeft wel een eigen smoel. Die eigen smoel duikt wel vaker op in de geschiedenis van de club.

Lichtmasten

Zo had de KNVB in 1980 alle BVO’s verplicht om lichtmasten in het stadion te plaatsen, zodat de zaterdagavond een officiële speeldag werd. Een investering van gemiddeld 615.000 gulden, waar de voetbalbond de helft van het bedrag als subsidie zou verstrekken. Op de Krommedijk had men vraagtekens bij deze zogenaamde gulle gift uit Zeist. Een paar telefoontjes later bleek dat er regionale bedrijven waren die lichtmasten voor tonnen minder kon neerzetten. Laat die subsidie maar zitten, we betalen het zelf wel, zal onze voorzitter Nico de Vries hebben gedacht. En zo geschiedde.

In januari 1981 werden de lampen voor het eerst ontbrand en kon men Johan Cruijff en Rob Rensenbrink zien schitteren voor de Schapenkoppen. Die had onze preses ook zelf betaald. In die wedstrijd tegen Ajax (2-1 winst voor DS’79!) speelde ook Harry van den Ham namens de Dordtenaren. Bijna veertig jaar later staan de lichtmasten er nog steeds en is Harry van den Ham trainer van FC Dordrecht. Zelfs onze spelers worden hergebruikt. Over duurzaamheid gesproken.