Als groundhopper kwam ik Nederland overal in de wereld tegen. Meest indrukwekkende verwijzing naar ons kleine voetballandje staat in Moskou. Pal voor het Luzhniki Stadion staat een monument dat gewijd is aan de ramp van 1982 tijdens Spartak Moskou – HFC Haarlem.

Van ADO-graffiti bij Legia Warschau tot een foto van Faas Wilkes in de bestuurskamer van Mestalla. Van de Tribuna Amsterdam van het Estadio Centenario in Montevideo tot een op de muur geverfde uitspraak van Edgar Davids in de spelerstunnel van Juventus. Overal was het Oranje boven. En ja, u leest het goed. Een op de muur geverfde uitspraak van Edgar Davids in de spelerstunnel van Juventus.

Maar de meest indrukwekkende verwijzing naar ons kleine voetballandje staat in Moskou. Pal voor het Luzhniki Stadion staat een monument dat gewijd is aan de stadionramp van 1982. Op 20 oktober van dat jaar speelde HFC Haarlem in Rusland. Bij Spartak Moskou – Haarlem voltrok zich een ramp die mogelijk de grootste is uit de hele voetbalgeschiedenis.

Monument ter nagedachtenis aan de stadionramp tijdens HFC Haarlem - Spartak Moskou

Honderden doden

Vlak voor tijd scoorde de thuisploeg en ontstond een glijpartij bij de uitgang. Hierbij kwamen honderden supporters om het leven, hoeveel exact is nooit bekend geworden. Haarlem speelde in zijn hele bestaan slechts vier Europacupduels, maar één daarvan staat vermeld in het zwartboek van de mondiale voetbalgeschiedenis. De autoriteiten hielden het drama aanvankelijk onder de pet. Inmiddels is de gebeurtenis erkend en staat het officiële dodental op 66.

Bij mijn eerste bezoek aan Moskou in 2001 zat de ramp nog verpakt in een ijzeren gordijn. Zeventien jaar later was een monument verrezen. Na de wedstrijd Duitsland – Mexico op het WK vulden de overwinningsliederen van de Mexicanen het luchtruim. Maar ik werd gegrepen door de ramp. Een van de grootste rampen uit de voetbalgeschiedenis.

Dit is een hoofdstuk uit het boek Voetballiefde zonder grenzen van Hans Douw. Het boek is te bestellen in de Staantribune Webshop

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw