Er is een link met FC Dordrecht en Qatar. Dan heb ik het niet over het toernooi op een achteraf olieveldje, waar de Dordtenaren in de jaren tachtig aan deelnamen. Een uitnodiging waar gretig gebruik van werd gemaakt. En een stuk exotischer dan een toernooi in Zeeland of een trainingskamp in Hellevoetsluis.

Op de foto’s is te zien dat het geen pracht en praal was. De dorre omgeving werd in het hotelinterieur goed doorgevoerd. Staand, geheel rechts, Simon Kistemaker, ondanks de hitte, lekker met lange mouwen.

DS'79, nu FC Dordrecht, in Qatar

DS’79 (nu FC Dordrecht) in Qatar, 1988

Prefab tribunes

Het leek me altijd al een slecht idee om een mondiaal voetbaltoernooi in Qatar te organiseren. Het is net zo logisch als een WK beachvolleybal op Antarctica. En dan heb ik het nog niet eens over de zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Van de manier waarop het tot stand kwam en de manier waarop het wordt uitgevoerd. Er zijn genoeg meningen over uitgesproken. Dat het hele zaakje schuurt als zand in je zwembroek moge duidelijk zijn.

In 2014 kwam het idee van een bouwbedrijf om een stadion te bouwen bestaande uit losse onderdelen die makkelijk te verplaatsen zijn. In een flitsend filmpje laten zien hoe een prefab tribune tot stand kwam, dat het in een zeecontainer paste en het zonder al te veel gedoe in elkaar kon worden gezet.

Had je het stadion niet meer nodig, dan kon het weer worden omgebouwd tot een ander stadion. Een soort Ikea meets Lego. Met deze presentatie deden ze een gooi naar een opdracht voor het WK in Qatar. Zo kon men in Nederland een aantal stadions bouwen, het in delen verschepen en na het toernooi kon men de stadions hergebruiken.

https://www.youtube.com/watch?v=wh-qs5yWScY

Modelclub

Het leek mij een puik plan, vooral omdat FC Dordrecht werd uitverkozen als modelclub om te laten zien dat het mogelijk was. De toenmalige voorzitter glom van trots en wij, supporters, laafden ons in zijn glans. Wij kregen een nieuw stadion, eentje die ook nog eens de wereld over zou gaan.

Dat je het stadion makkelijk kon uitbreiden, leek een realistische optie. We werden met deze vernuftige accommodatie een publiekstrekker. Alleen, zoals wel vaker in de geschiedenis van FC Dordrecht: het ging niet door. Hoe en waarom heb ik nooit meegekregen.

Laat ik niet al te somber afsluiten. Er zijn immers zaken uit het presentatiefilmpje die de Krommedijk wél hebben gehaald. De containers waar de verschillende stadiondelen perfect in zouden passen, zijn er gekomen. Ze worden gebruikt als toiletvoorziening en cateringruimte.

Foto: archief FC Dordrecht