“Dit is pas de eerste! Dit is pas de eerste!” brulden GJ, Eric en Ino na afloop van de 6-1-zege van FC Staantribune op John O’ Groats FC Veterans. De Nederlandse selectie van coach Bastiaan Bakker, een bont gezelschap van medewerkers, abonnees en volgers van Staantribune, versloeg de Britse vrienden uit het uiterste noorden van Schotland kinderlijk eenvoudig in een schitterend decor: De Wageningse Berg, het voormalige stadion van FC Wageningen, waar zaterdag oude tijden herleefden.

Aanleiding voor deze interland was de wandeltocht van Staantribune-abonnee Gijs van der Poel. Hij liep enige maanden geleden van Land’s End, in het uiterste zuidwesten van Engeland, naar John O’ Groats, het uiterste puntje in noordoost-Schotland. Deze wandeltocht van maar liefst 2.225 kilometer wordt in Groot-Brittannië LEJOG genoemd. Van der Poel deed er 111 dagen over en zag onderweg maar liefst 39 voetbalwedstrijden.

De liefde speelde een belangrijke rol bij het besluit van de Utrechter om groundhoppend te gaan wandelen. “Zoals dat gaat in het leven, werd ik hopeloos verliefd op een Engelse. We wonen nu bijna tien jaar samen in Nederland en ik vond het hoog tijd om haar land eens goed te leren kennen. En wil je Britten écht leren kennen, dan moet je de wandelschoenen onderbinden. Dat bijna de helft van LEJOG door Schotland loopt, maakte het lopen overigens een stuk draaglijker. Want hoewel ik Schotten meestal niet kan verstaan, vind ik ze vaak wel erg gezellig.”

Mr. Big Star

En gezellig was het ook in Wageningen, waar zo’n vierhonderd aanwezigen – onder wie een hoop groundhoppers, die eindelijk eens een wedstrijd op de Wageningse Berg officieel konden vincken in de Futbology-app – in de eerste helft al vrij snel de klasse van Joris van de Wier zagen. Uit een afgemeten hoekschop van de adjunct-hoofdredacteur van Staantribune viel de 1-0.

Niet lang erna moest de geboren Tilburger echter het veld verlaten wegens een hamstringblessure. “Nooit opgeven altijd doorgaan is doorgaans mijn credo, maar ik kan nu echt niet meer lopen”, aldus Mr. Big Star, die de rest van de wedstrijd bekeek vanaf een tuinstoeltje aan de zijkant van de besneeuwde grasmat.

Daar zag hij zijn collega Jim Holterhuës ook vroegtijdig afhaken. De geboren Rotterdammer speelde letterlijk alsof de stukken ervan afvlogen: zijn Lotto’s uit de jaren negentig vielen na een kwartier uit elkaar. “Als speler moet je alles geven, vind ik. Die mensen op de staantribunes zijn niet voor niks op dit duel afgekomen. Hoe ik mijn eigen spel vond? Het gaat niet om het individu, het teambelang staat voorop. Maar ik laat het hier verder bij. Geen woorden maar daden is mijn devies.”

Street Soccer Schotland

Met zijn wandeltocht en de wedstrijden tegen John O’ Groats (in de heenwedstrijd in Schotland had FC Staantribune met 7- 2 verloren) wil aanvoerder Van der Poel aandacht vragen voor Street Soccer Scotland, een organisatie die met behulp van voetbal probeert om mensen uit hun sociale isolatie te krijgen. “Mensen die worstelen met verslavingen, werkloosheid, dakloosheid, misbruik, depressie en andere ongemakken in het leven, zijn bij deze organisatie van harte welkom, net als mensen die om wat voor reden dan ook gewoon lekker een potje willen voetballen. Zolang je gewoon normaal meedoet, is iedereen welkom. En als je, zoals ik, geen voetbalschoenen bij je hebt omdat je met een wandeltocht bezig bent, dan krijg je gewoon een paar dat – hoewel een paar maten kleiner dan mijn maatje 47 – toch als gegoten zit.”

Van der Poel kreeg tijdens zijn tocht veel donaties van volgers van Staantribune, vrienden, familie en de voetbalclubs die hij bezocht. “Die komen ten goede aan de helden van Street Soccer Scotland die ervoor zorgen dat iedereen die dat wil, mee kan voetballen. Als je wilt, staat er zelfs professionele hulp voor je diepere problemen langs de kant. Voetbal om de wereld een beetje mooier te maken.”

Uitblinkers

De wereld was zaterdag ook mooi in het voorjaarszonnetje van Wageningen, waar de aanwezigen Staantribune-doelman Jacco Baelde, voormalig jeugdkeeper van FC Utrecht, de oude club van Staantribune-boegbeeld Joop van Maurik, zagen uitblinken. ‘Geen krokettenplukker’ omschreef hij zichzelf bij zijn sollicitatie voor de selectie van FC Staantribune.

En dat bleek, al kon Baelde geen clean sheet behouden tegen de Schotten, die met Theo ten Caat (ex-Twente, -Veendam, -Groningen, -Aberdeen en -Vitesse) een voormalig profspeler hadden ingehuurd. Ten Caat bleek het voetballen nog niet verleerd, net als het schelden in het Engels. “For fuck’s sake!” schreeuwde de middenvelder, die 412 competitiewedstrijden in het betaalde voetbal speelde, herhaaldelijk.

Dat deed de linkspoot ook na de doelpunten van Bob van Egmond, die een hattrick scoorde en dus na afloop de wedstrijdbal (gesponsord door SKOR) mocht houden, en de goals van Eric, Ties en Martin. FC Staantribune combineerde af en toe heerlijk op de langzaam sneeuwvrij gemaakte grasmat van De Wageningse Berg, maar had met Marco Magielse, huisfotograaf van Staantribune, en de Groningse Fries Abe Molenaar ook enige onvervalste bikkelaars in de gelederen. De 6-1 was de eerste overwinning in de historie van FC Staantribune, en dat op de Wageningse Berg!

Vrienden voor het leven

Captain Van der Poel was trots op ‘zijn’ jongens en tegenstander John O’ Groats FC. “Ik denk dat we vrienden voor het leven hebben gemaakt. Dat bleek al bij de heenwedstrijd in Schotland. Tijdens mijn wandeltocht heb ik ontdekt dat Britten een rotsvast vertrouwen hebben en niet snel uit het veld geslagen zijn. Het komt wel goed. Of niet. En dat is ook prima. Het is de belangrijkste les die ik van het eiland mee zal nemen.”

“Hoewel mijn wandeltocht totaal anders gelopen is dan ik had verwacht, er heel veel misging, ik totaal niet voorbereid was en het bij tijd en wijle keihard afzien was, had ik dit allemaal voor geen goud willen missen. Objectief gezien was mijn wandeltocht mijn allerbeste idee ooit”, aldus Van der Poel.

Als toetje konden de aanwezigen nóg een duel bekijken. Na de openingsceremonie door een doedelzakspeler verloor het eerste elftal van John O’ Groats FC vrij kansloos met 3-0 van de Wageningse vierdeklasser GVC. De medewerkers en abonnees van Staantribune kijken terug op een geslaagde dag. Van der Poel: “Wellicht kunnen we van deze voetbalwedstrijd een jaarlijkse traditie maken.”

Meer over Gijs’ wandeltocht in de komende editie van Staantribune, nummer 46, én in zijn boek Stiles & Turnstiles, dat binnenkort verschijnt. Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat naar Street Soccer Scotland.